Стъпки за направа на сапун по студен метод + РЕЦЕПТА

11 януари 2021
Стъпки за направа на сапун по студен метод + РЕЦЕПТА
Взаимодействието на сода каустик с масла е химичен процес, който наричаме осапуняване и благодарение на който правим сапун. Работата със сода каустик обаче си има своите тънкости. На първо място стои безопасността, като за целта трябва да разполагаме с правилната екипировка като ръкавици и предпазни очила. Ако ви е интересно да разберете кои са тънкостите при използване на сода каустик за приготвянето на сапун, как да прецените точните количества, които трябва да бъдат вложени за сполучливи резултати и още полезни неща, продължете да четете.
Що е то осапуняване?


Взаимодействието на сода каустик с масла е химичен процес, който наричаме осапуняване и благодарение на който правим сапун. Работата със сода каустик винаги трябва да протича при определени условия на безопасност и с неоходимите предпазни мерки. За целта са ни необходими гумени ръкавици, предпазни очила, които да носим докато правим осапуняването и оцет, който неутрализира содата каустик в случай, че тя започне да се разлива или гори.

Първата стъпка за успешното изпълнение на рецептата е да намерим 100% сода каустик. Имаме нужда и от голям съд за бъркане на сапуна, единственото условие е той да не е от алуминий. Друго нещо, което със ситурност ще влезе в употреба, е термометърът, който използваме, за да измерим темперетурата на маслата и разтвора на сода каустик. Друг ваш добър помощник може да бъде пасатор или блендер, с който да разбърквате сместа. Не забравяйте и да си подготвите формички за изливане на сапуна. Други необходими продукти са маслата за правене на сапун и дистилирана вода, с която да се смеси содата каустик.
Избор на форми и масла

Има няколко вида форми за изливане на сапуните, но най-препоръчваните са силиконовите, защото те са за многократна употреба, изключително пластични са и издържат на висока темперетура.

Мазнините, които ще подберете са изключително важна част от сапуна. От избора ви на масла, ще зависи и какви качества ще притежава той. Например, трите най-популярни мазнини за начинаещите сапунерковци са зехтин, кокосово и палмово масло. Зехтина спомага за създаването на сапун със стабилна пяна и го прави по-хидроскопичен,  кокосовото масло прави сапуна по-твърд и с по-хубава пяна, палмовата мазнина притежава свойството да направи сапуна твърд. Всяка от тези мазнини има различни стойности на осапунаване, които определят какво количество разтвор на сода каустик е нужно. Ако превишите количеството използвана содата, има опасност да се получи твърд сапун, но сложите по-малко от нея, то сапунът ще бъде много мек и ще се отделят мазнини по повърхността му. Затова е препоръчително да се придържате към изпитани рецепти и точни пропорции, що се отнася до работата със сода каустик.  Време е да започнем да приготвяме сапуна

Първо, стартираме рецептата като за целта си приготвим силиконовите формички за изливане и картон, с който да ги покрием след като ги напълним. Слагаме предпазни очила и ръкавици. След това трябва да измерим точното количество дестилирана вода в милитирти и содата каустик в грамове. Изсипваме водата в съд (който не е алуминиев) и започваме да добавяме содата бавно, като предварително сме измерили необходимото количество. Когато цялото количество приготвена сода вече е прибавена, започваме да бъркаме бавно и внимателно. След като содата се смеси с водата я оставяме да изстине, навън или на печката, като разбира се включим и абсорбатора, който да поема изпаренията.

Сега е ред да се заемем с мазнините. Докато изстива разтвора на сода каустик, може да измерим и разтопим нашите масла. Обикновенно аз го правя в един съд, след като предварително са измерени, на средна темперетура на котлона. Може и всяка мазнина да се разтапя отделно в бурканчета на водна баня, но това ще ви забави излишно, а крайният резултат ще бъде същият. Разбъркваме маслата и когато всички са се разтопили напълно ги махаме от котлона.Постигане на оптимална температура на разтворите

Когато разтвора на сода каустик е охладен до 35 - 37 С, може да започнем да го наливаме в разтопените мазнини (температурата на мазнините може да варира, но не бива да превишава температурата на разтвора на содата). Когато започнем да изливаме разтвора на содата, пускаме пасатора на най-слабата степен и започваме да бъркаме, когато изсипем цялото количество разтвор. Меодувременно започваме да движим пасатора нагоре-надолу и продължваме да бъркаме сместа с него.

Когато тя стане като крем, можем да извадим пасатора. Той обаче задължително трябва да остави следа в сместа, когато се изважда от сапунения крем. Ако капките, които падат от пасатора в сместа не се задържат на повърхността, то изчакайте и продължете с бъркането. Трябва да знаем, че на различните мазнини им отнема различно време за осапуняване, така например, на зехтина му отнема много повече време, докато се осапунява и затова препоръчвам да се смесват мазнините предварително и да се разтапят заедно в един съд.

Влагане на цветове и аромати

След това, когато постигнем хомогенна и гъста смес може да добавим и аромати, цветове и етерични масла. Принципа при тях е, че не трябва аромата и етеричното масло да надвишават 3% от количеството на сапуна (например за 1 кг. сапун – 3 мл. аромат и етерично масло). Аз обичам да добавям и естествени ексфолианти като овесени ядки, семена от мак и морска сол, цветчета невен или лавандула. След като разбъркаме и добавим желаните от нас допалнителни екстри, изсипваме във формичките и покриваме с картона.


Така сапуните трябва да престоят 24 часа, след което можем да ги извадим от формичките. Ако след това сапунът все още е мек на допир, може да го оставим във формичката за още 24 ч., за да му дадем време се втвърди напълно. След като го извадим трябва да го поставим на хартия за печене или алуминиево фолио и да го оставим за още 2-3 седмици, за да сме сигурни, че процесът на осапуняване е приключил успешно.


Настъпи момента да представим и първата ни лесна рецепта, с участието на сода каустик, с която може да направите вашите опити в сапунотворенето:

Кокосово масло – 539гр.

Зехтин – 539 гр.

Палмово масло – 284 гр.

Дистилирана вода – 454 мл.

Сода каустик – 199 гр.

Аромат – 57мл.Успешно творене и до нови ароматни срещи! 

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още