Масла в сапуните- ЧАСТ 1

29 януари 2021
Масла в сапуните- ЧАСТ 1

 

 

 

 

 

 

Подобно на избора на съставките във всяка рецепта, изборът на масла за сапун е много важна стъпка в производството му. Всяко масло придава различни качества на крайния продукт - създаването на вашата рецепта е изкуството да ги балансирате, за да създадете перфектния сапун. Ето списък на най-често използваните сапунени масла и качествата, които те ще дадат на вашите рецепти за сапун.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    1. Масло от кайсиеви ядки

Маслото от кайсиеви ядки е леко масло, което е подобно на бадемовото масло в състава на мастните киселини. Попива добре в кожата и е добро луксозно и хидратиращо масло в сапун - при около 5% - 10%. Подходящо е за употреба в сапун, масажни масла, масла за вана, масажни барове и бомбчки за вана.

 

    2. Бадемово масло

Прекрасно овлажняващо масло, което е много леко и попива добре. В сапуна се получава ниска, стабилна пяна, но не бихме го използвали повече от около 5% - 10% в сапун - тъй като не се получава особено твърдо в сапун. Наистина е хубаво в лосиони, масажни барове, бомбички за вана, масла за вана и особено в ексфолианти със сол и захар.

 

  1. Масло от авокадо

Маслото от авокадо е тежко, зелено, богато, овлажняващо масло, което има висок процент на неосапуниваемост (частите от маслото, които не реагират с лугата, за да образуват сапун,), така че е добро масло за супермазнина. Често се използва в рецепти за сапун за хора с чувствителна кожа. Върху кожата първо се усеща малко тежко, но след миг попива добре. Той е с високо съдържание на витамини A, D & E, които са особено полезни за вашата кожа и запазват свежия й вид за по- дълго. Може да се използва в рецепти за сапуни в съотвошение от 5% - 30%.

 

 

  1. Масло от рапица

Канола, вид рапица, е добро икономично масло за производство на сапун - може да замените част от зехтина в рецептата с рапица или да я използвате като основна част от партидата си при 10-15%. Дава приятна, ниска, кремообразна пяна и действа овлажняващо. Това ще забави скоростта, с която сапунът ви ще покаже следи, така че е добре да добавите масло, ако правите сложни форми или цветове.

 

  1. Рициново масло

Рициновото масло е гъсто, бистро масло, което помага за увеличаване на пяната в сапуна, като създава богата и кремообразна пяна. В същото време действа и като добър овлажнител (привлича влагата в кожата). Само малко количество от това масло свърши работа, между 5% - 8% във вашата рецепта ще направят чудеса. В твърдите шампоани  често използват количество от 10% -15%.

 

  1. Кокосово масло

Кокосовото масло е едно от основните масла, които производителите на сапун използват. Сюзън Милър Кавич, в книгата си „Придружителят на сапунар“, го нарича „подарък“. Повечето от продаваното и използвано кокосово масло има точка на топене 76 °, но има хидрогениран тип, който се топи при 92 °. И двете версии работят по един и същ начин, за да придадат огромна пяна на сапуна ви. Също така благодарение на него се прави много твърд, бял сапун. Колективното мнение е, че използването на повече от 30% кокосово масло във вашата рецепта ще изсуши кожата. Да, суперпочистващата природа на кокосовото масло може да премахне маслата от кожата ви, но концентрация при 30% -40% дава страхотни резултати, особено с малко по-високи  процент (6-8%) супермазнини. Възможно е и да направите 100% сапун от кокосово масло с 20% супермазнина.

 

 

  1. Царевично масло

Не много производители на сапун използват царевично масло. Няма нищо лошо в него, просто има по-добри масла за използване. Действа като повечето други растителни течни масла като соя или рапица. Някои производители на сапун избират да не го използват от страх да не засегнат хората с алергии към царевица. Освен това, той може да се използва като част от вашата рецепта (10-15%) и ще ви помогне да дадете овлажняваща, стабилна пяна.

 

  1. Масло от гроздови семки

Маслото от гроздови семки е леко, овлажняващо масло, което е добра добавка към сапуна в малки количества. Той няма дълъг срок на годност, така че освен ако не го третирате с екстракт от олеорезин от розмарин или имате много нисък процент на супермазнини, не го използвайте повече от около 5% във вашата рецепта. Олиото от гроздови семки е прекрасно в лосиони, масла за бръснене, масла за вана и особено масла за масаж, тъй като се абсорбира добре, без усещане за последващо омазняване.

 

  1. Лешниково масло

Лешниковото масло е отличен овлажнител в лосиони и кремове, но също като маслото от гроздони семки има кратък срок на годност (3-4 месеца). Ако искате да го добавите към сапун, не бихме препоръчали да използвате повече от около 5-10% във вашата рецепта, като може да добавите и малко екстракт от розмарин олеорезин или към маслото, или към партидата, за да помогнете на сапуна да не гранясва. Нрекрасно е за употреба в балсами за устни и бомбички за вана.

 

  1. Масло от конопено семе

Маслото от конопено семе е наситено със зелен цвят и лека, орехова миризма. Не, не мирише на марихуана, нито има ефект от марихуаната, но наистина идва от семената на растението канабис. То е наистина прекрасно за употребва в лосиони и кремове, катто и в сапуни. Придава лека, кремообразна / копринена пяна. Поради състава на мастните киселини, той има много кратък срок на годност, по-малко от шест месеца, така че трябва да се съхранява в хладилник или дори във фризер. Прибавянето на екстракт от розмарин е добра идея, за да не се окислява. Може да се използва като луксозно лечебно / овлажняващо масло в сапун в съотношение до 10% -15%.

 

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още