Масла в сапуните- част 2

8 февруари 2021
Масла в сапуните- част 2

 

 

 

 

 

 

Подобно на избора на съставките във всяка рецепта, изборът на масла за сапун е много важна стъпка в производството му. Всяко масло придава различни качества на крайния продукт. Създаването на вашата рецепта е изкуството да ги балансирате, за да създадете перфектния сапун. Днес ви представяне втората част от списъка на най-често използваните сапунени масла и качествата, които те ще придадат на вашите сапуни. Ако ви е интересно кои са те, продължете да четете. Първата част на тази статия може да откриете в блога на Мариолетка.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Масло от макадамия

Маслото от ядка на макадамия е леко масло с мека ядкова миризма. Той е уникален в състава си на мастни киселини, тъй като съдържа палмитолеинова киселина, благодарение на която то  наистина лесно се абсорбира в кожата. Чудесно е за прилагане върху по-възрастната кожа. Използва се най-вече в лосиони, кремове, масажни масла и други препарати за заздравяване на кожата.

 

  1. Масло от нийм

Маслото от нийм се извлича от кората на нимово дърво. Добива популярност като подходящо за използване в сапуни масло поради своите антисептични, противогъбични и репелентни качества. Освен това е чудесно, само по себе си (както като масло, така и в рецепта за сапун) за лечение на кожни заболявания като например загрубели пети. Ароматът на нийм е много силен. Представлява нещо като зелена, земна, орехова миризма и отнема известно време да се свикне с него. Той не прониква твърде силно в сапуна и се смесва добре с други земни аромати.

 

  1. Зехтин, клас А или екстра върджин

Екстра върджин зехтинът идва от първото нежно пресоване на маслините. Рафинираното масло или клас А (обикновено най-добрият клас за сапун) идва от второто пресоване и е леко рафинирано / филтрирано. От 100% зехтин се прави известния "Кастилски сапун", а "Марсилският сапун" трябва да съдържа поне 72% зехтин.

Зехтинът по принцип е масло №1 в рецептите на повечето производители на сапун - и то с основателна причина. Сапуните, съдържащи зехтин в състава си са много овлажняващи, правят твърди бели сапунени сапуни (въпреки че  приготвянето на сапуни с по- висок % зехтин отнемат повече време) и са изключително меки. Но пяната от кастилският сапун е ниска и малко лигава. Повечето производители на сапун комбинират зехтин с други масла, за да подобрят качеството на пяната.

 

 

  1. Зехтин Pomace

Зехтинът Pomace е дебел, богат, зелен клас зехтин, който се получава чрез екстракция с разтворител на плодовете и костилките на маслините - това, което остава след първите няколко пресования, които дават необработените и клас А масла. Той има много високо ниво на неосапуниваемост (частите от маслото, които не реагират с лугата, за да образуват сапун.) А това от своя страна ще забави процеса на правене на сапун. Както всеки зехтин от него се получава хубав, овлажняващ, мек сапун, особено когато се комбинира с други масла.

 

  1. Палмово масло

 Палмовото масло, заедно със зехтина и кокосовото масло, е едно от най-добрите и най- често използвани масла, използвани от производителите на сапун днес. Поради качествата си, то  създава богата кремообразна пяна. Само по себе си е доста незабележимо, но в комбинация с други масла като зехтин, кокосово и рициново масло, се получава страхотен, твърд, дълготраен сапун. Съществуват обаче някои сериозни опасения относно отглеждането на палмово масло в Малайзия - и въздействието, което то оказва както върху земята, така и върху хората.

 

  1. Масло от тиквени семки

Маслото от тиквени семки е богато и препълнено с витамини масло, с изобилие от антиоксидантни свойства. Съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и витамини А, С, Е и цинк. Неговият баланс на мастните киселини е най-подобен на соевото и слънчогледовото масло. То успешно допринася за същите качества на сапуна по отношение на твърдостта, пяната и кондиционирането.

 

 

  1. Сусамово масло

Подобно на маслото от нийм, сусамовото масло има характерен аромат, с който ще ви е нужно известно време да свикнете, ако го използвате във висок процент във вашия сапун. Във вашите рецепти за сапун сусамовото масло ще допринесе за овлажняващите и хидратиращи свойства. Той е богат на антиоксиданти и витамини, така че е приятен и в лосиони, балсами, масажни барове и масажни масла.

 

  1. Масло от карите

Маслото от шеа или карите е фракционирано масло от ший, едно от най-популярните луксозни масла, използвани в рецептите за приготвяне на сапун. Тази вариация на маслото от карите е течна при стайна температура и е чудесна за добавяне към основи за сапун на принципа разтопи и излей, масажни барове или към кремове и лосиони. Използва се успешно и в бомбички за баня. То действа много овлажняващо във ваната, но може и да се усеща малко мазно при някои хора.

  1. Слънчогледово олио

Слънчогледовото олио е много подходящо за използване в сапун. То действа синергично с палмови и маслинови масла, за да даде хубава, богата, кремообразна пяна, която е и много овлажняваща. В зависимост от вида, който използвате, той може да има кратък срок на годност поради състава на мастните киселини. Ако използвате по- нетрайно слънчогледово олио, не забравяйте да добавите към него малко екстракт от розмарин олеорезин или към партидата сапуни. Оптималното количество за рецепти е 25%. Усеща се малко по-мазен в лосиони, но е чудесен за използване в кремове, масла за тяло и балсами.

 

 

Поздрави и весело сапунисване!

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още