• Начало »
  • Новини »
  • Приготвяне на сапун от 100% кокосово масло с 20% супермазнини РЕЦЕПТА

Приготвяне на сапун от 100% кокосово масло с 20% супермазнини РЕЦЕПТА

11 февруари 2021
Приготвяне на сапун от 100% кокосово масло с 20% супермазнини РЕЦЕПТА

 

 

 

 

 

Приготвянето на сапуни има две основни правила или две големи НЕ-та. Първото от тях е да не използвате повече от 30 процента кокосово масло в рецепта, защото то ще бъде прекалено изсушаващо. Второто правило е да не прекалявате с мазнините в съотношение повече от около 8 до 10 процента, в противен случай сапунът ще бъде мек, с бедна пяна и ще бъде склонен към разваляне.

Рецептата, която ще ви представим днес обаче нарушава и двете правила, тъй като в нея се използват 100 процента кокосово масло, като същевременно се увеличава процента на супермазнини до 20. Плюсовете на кокосовото масло и супермазнините се комбинират по начин, че да отменят минусите от използването на голямо количество кокосово масло и използването на висок процент супермазнини, а това води до получаването на наистина прекрасен сапун.

 

 

 

 

 

 

 

 

Защо това работи?

Твърдението, че кокосовото масло изсушава кожата се дължи на силно почистващите му свойства и това, че то отстранява естествените масла от нея, като по този начин предизвиква пресушаването й. Самото кокосово масло е полезно за вашата кожа, но имайте в предвид, че е с висок комедогенен индекс и е възможно да запуши порите. Ако кожата ви е склонна към образуване на акне, препоръчително е да избягвате употребата на чисто кокосово масло върху лицето си. Обратът на силния ефект на изсушаване настъпва поради наличието на 20 процента допълнително масло в сапуна, което смекчава ефекта на "изсушаване" и води до получаването на лек и сполучлив сапун.

Ужасните оранжеви петна по сапуна се причиняват от свободните масла в него, които гранясват. Във всяко парче сапун, където има някакво количество свръхмазнини, ще остане определен процент масло след него. В стандартна, балансирана рецепта за сапун ще имате комбинация от меки, по-крехки масла като рапица, слънчоглед, бадем или дори маслина, заедно с дълготрайни твърди масла като палмово или кокосово. Кокосовото масло е дълготрайно стабилно масло. Дори да остане „свободно“ в сапуна с висок процент, то ще бъде здраво и стабилно за съхранение в продължение на една до две години.

 

Необходими продукти

950 гр. кокосово масло

139 гр. натриева основа (на перли или люспи)

361 гр. вода

30 мл етерично масло

Предпазни ръкавици и очила

Калъп за сапун

Кухненска везна

Термометър

Мерителни чаши

Шпатула

Пасатор

 

 

 

Започнете с основна партида сапун

Разтворете внимателно натиевата основа с водата( изсипете натриевата основа на порции към водата и леко рабърквайте). Препоръчително е да направите това на открито или в проветриво помещение. Когато изчислявате рецептата си в калкулатора въведете 20 процента като супермазнина. Кокосовото масло не оставя следа супер бързо, така че можете да използвате съотношение 2: 1 вода: натриева основа.(В нашата рецепта не сме редуцирали водата).

Оставете разтвора на натриева основа настрана на безопасно място. Претеглете маслата и ги разтопете на водна баня на котлона или в микровълнова фурна.

Подгответе всички добавки- цвят, аромат или други украси. Когато и двете смеси достигнат  35 градуса, прибавете ги бавно една към друга докато стане хомогенна смес. Добавете аромат или етерично масло по ваш избор. Разбивайте докато постигнете лека следа и прибавете и други добавки по желание.

Изсипете смесения сапун във формата и оставете да се втвърди за една нощ. След като сместа престои в калъпите за около 12 до 18 часа, вече ще е готово и можете да извадите и нарежете на парчета.

 

Любопитно- Кокосовото масло е едно от основните масла, които производителите на сапун използват в рецептите си. Сюзън Милър Кавич, в книгата си „Придружителят на сапунаря“, го нарича „подарък“.
Повечето от продаваното и използвано кокосово масло има точка на топене 76 °, но има хидрогениран тип, който се топи при 92°. И двете версии работят по един и същ начин, за да придадат огромна пяна на сапун. То също така прави много твърд, бял сапун.

 

 

Весело сапунисване и до нови полезни срещи!

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още