Лесни сапунчета за 1- ви март- РЕЦЕПТА

22 февруари 2021
Лесни сапунчета за 1- ви март- РЕЦЕПТА

 

 По случай наближаващият 1- ви март сме ви подготвили една рецепта за по- различни мартенички, с които може да зарадвате семейството, близките, приятелите и колегите си. Рецептата е много лесна, приготвя се бързо и е подходяща за начинаещи и за деца. Ако ви е интересно как да я приготвите, продължете да четете.
Истории и легенди за 1- ви мартПърви март е един от най – любимите празници на малки и големи. С него поставяме началото на пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най – близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по – добро начало. 

Навсякъде по света хората посрещат пролетта с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с толкова голям празник, изпълнен с традиции, чиито корени се крият в далечното минало на нашия народ. Както вече сигурно се досещате няма как да говорим за първи март и да не споменем Баба Марта. Тя е персонификация на месец март, който не случайно е наричан „женския месец“, и отново е символ на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието.

Легендите и преданията, свързани с Баба Марта са многобройни. Според една от тях тя е сестра на Малък и Голям Сечко (месеците Януари и Февруари) и е люта и сърдита, защото двамата ѝ братя  или правят някоя голяма пакост, или винаги изпиват виното и не я оставят да го опита. 

Мартеницата е един от най – обичаните български символи. Най – често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци.  Всеки един от цветовете има своето значение – белият символизира чистотата, невинноста, новото начало, а червеният  олицетворява  живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието. 

Според историческата теория за мартеницата, тя води началото си още от времето, когато траките са живяли по нашите земи и закачали червени конци на добитъка си, за да го предпазят от болести. Другата теория разказва, че хан  Аспарух получил съобщение от красивата си сестра Хуба под формата на бял конец, привързан към крака на птица. По време на пътя обаче птицата се наранила и така конецът се оцветил и в червено. Зарадван от скъпата вест от сестра си, хан Аспарух накичил целия си народ с такива конци откъдето се смята, че произлиз и съвременната традиция, разказва от екипа на "Българска история".

Независимо от своя произход, мартеницата остава един от най – емблематичните и обичани символи на България. Бяло – червеният конец е това, което в един ден свързва всички българи, независимо от това къде се намират. 

 

А сега дойде и моментът да си направим нашите интересни мартенички. Запрятайте ръкави и да започваме!


Необходими продукти:


Бяла основа "Разтопи и излей"
Сапунени охлювчета- избираме само червените
Форма за сапунНачин на приготвяне:

Подготвяме си формите за сапун и предварително отделяме червените сапунени охлювчета и ги нареждаме по дъното на формите. Разтапяме бялата основа за сапун на котлона или в микровълновата печка. Изчакваме няколко секунди  сместта да започне леко да се охлажда, за да не разтопим червените охлювчета и двата цвята да се смесят. След 10-15 секунди изливаме основата върху подредените охлювчета и оставяме да се охладят напълно. По желание може да добавите охлювчетата в бялата основа, да ги разбъркате леко и тогава да ги излеете във формичките, така ще получите по- небрежни и различни сапунчите. Поздрави и весело сапунисване! 

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още