• Начало »
  • Новини »
  • Всичко, което трябва да знаете за правенето на сапун по студения метод

Всичко, което трябва да знаете за правенето на сапун по студения метод

18 февруари 2021
Всичко, което трябва да знаете за правенето на сапун по студения метод

 

 

 

 

 

Правенето на сапун по студения метод не е сложна задача, но за сметка на това съществуват някои правила за безопасност, които трябва да спазвате, за да избегнете нараняване, както и за да получите добри резултати. В днешната статия ще ви представим всичко необходимо, което трябва да знаете за създаването на сапун по студения метод, задължителното оборудване, с което трябва да разполагате и още други полезни неща. Ако ви е интересно да научите пове за приготвянето на сапун по стодения метод, продължете да четете.

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво представлява студеният метод за правене на сапун?

 
Сапунът със студен процес се прави, без да се прилага външна топлина, докато горещият технологичен сапун се нагрява или най-често се готви в крокпот, за да се ускори процесът на производство на сапун.

Ако искате да персонализирате сапуна до последната съставка, приготвянето му по студения метод е чудесна възможност за това. При него може сами да изберете маслата, оцветителите, ароматите и други съставки, които считате за подходящи за вас. След като намерите вашата перфектна рецепта, можете да започнете да експериментирате повече с външния вид и да развихрите въображението си за формите и дизайна на сапуна си.

Сапунът по студения метод се произвежда чрез комбиниране на масла и разтвор от натриева основа. Това води до химическа реакция, наречена осапуняване. Основите от типа „Разтопете и излейте“ вече са преминали през този процес и са готови за директна употреба. Те са подходящи за използване от начинаещи и деца, като разбира се малчуганите трябва да имат някой възрастен около себе си, който да ги наглежда.

В тази статия ще получите нужната информация относно приготвянето на сапун по студения метод, съвети за безопасност и списък с оборудването, от което се нуждаете, за да започнете сапунотворенето.

 

 

ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАНИ ТЕРМИНИ

 

Следа: Това е моментът, когато маслата и натриевата основа се емулгират. При появата на тънки следи няма да има петна от масло и сапунът ще бъде с консистенцията на тестото за сладкиш. Докато сапунът седи, той ще продължи да се сгъстява до получаване на  средни и дебели следи.

 

Гел фаза: По време на гел фаза сапунът се нагрява до 83 ° С и развива желатинов вид. Сапунът, преминал през гел фаза има по-ярък цвят и леко блестящ външен вид. Също така може да се отлепи по-бързо от формата. Някои производители насилват сапуна си да преминат през гел фаза с одеяла и нагревателни подложки. Въпреки това, гел фазата не е задължителен процес, а по- скоро лично предпочитание. Тя влияе само на външния вид на сапуна, но не и върху качеството му. Сапуните, които не са преминали през гел фаза имат по-матов външен вид. Ако искате съзнателно да изпуснете гел фазата може да го поктигнете като поставите сапуна във фризера за 24 часа.

 

Втвърдяване: Технически, сапунът приготвен по студения метод е безопасен за използване след няколко дни. Препоръчваме обаче да оставите сапуна да втвърди 4-6 седмици на хладно и сухо място с добра проветримост. През това време излишната вода от него ще се изпари, което ще спомогне за създаването на по-устойчив сапун, който ще издържа за по-дълго под душа. Определено си струва чакането.

 

Сапунен калкулатор: Този инструмент улеснява формулирането на рецепти по студения метод. Всичко, което трябва да направите, е да въведете теглото или процента на маслата, които възнамерявате да използвате в рецептата си и калкулаторът ще ви даде точното  количеството натриева основа и течност, които са ви необходими за вашата рецепта. Той също така изчислява нивото на свръхмазнините. Повече информация и подробности за работата със сапунен калкулатор може да откриете тук.

 

Калцинирана сода: Калцираната сода създава неравен, бял, пепеляв филм върху сапуна. Образува се, когато неосапунената натриева основа реагира с естествения въглероден диоксид във въздуха. Това не влияе на качеството и сапунът е безопасен за употреба. Въпреки това може да скрие по-сложните дизайни или да предизвика сапунът да стане по- ронлив. Можете да го предотвратите с няколко трика, включително като намалите процента на вода в сапуна до 10% и чрез фаза гел.

 

 

 

РАБОТА С НАТРИЕВА ОСНОВА И БЕЗОПАСНОСТ

Натриевата основа е силно разяждащ продукт. Безопасно е да се използва, стига с нея да се работи внимателно и  правилно. Преди да започнете, прочетете тази публикация за безопасност на работа с натриева основа. Уверете се, че в стаята няма деца, домашни любимци или други разсейващи фактори, когато правите сапун и винаги го правете на добре проветриво място. За да работите с натриева основа, ще ви трябват следните елементи.

Ръкавици: Гумените ръкавици за съдове, които отиват почти до лакътя, работят чудесно, но могат да бъдат обемисти. По-тънките нитрилни или латексови ръкавици осигуряват защита само на малка част от ръцете ви.  Каквото и да изберете, те трябва да бъдат съчетани с дълги ръкави.

Очила: Алкалните изгаряния са изключително опасни за очите ви. Предпазните ви очила трябва да са затворени от всички страни, за да предпазват очите ви от всички посоки, така че обикновените слънчеви или диоптрични очила не са достатъчна защита. Ако носите очила, не забравяйте да вземете такъв тип предпазни очила очила, които са малко по- големи и могат да „поберат“ и вашите очила.

 

 

Дълги ръкави, панталони и тесни обувки: Защитете се от неочаквани пръски, като покриете всяка открита кожа. Носете задължително дълъг ръкав и дълъг панталон. Не забравяйте и за обувките. Може те да са просто чехли за домашна употреба, но нека краката ви са покрити.

Маска за лице: Това е стъпка по избор. Ако сте чувствителни към изпаренията на натриевата основа или ако правите големи партиди сапун, препоръчително е да носите маска за прах, за да не вдишвате изпаренията от нея.

 

ОБОРУДВАНЕ

 

Всяко оборудване, използвано за производство на сапун, трябва да бъде изключително и само използвано за това - не го използвайте за храна. Натриевата основа и ароматът могат да заседнат в пукнатини, дори при старателно измиване. Също така препоръчваме измиване на ръка, вместо да използвате съдомиялната машина.

 

 

Контейнери за смесване и разтапяне: Препоръчваме топлинно безопасни стъклени, пластмасови или неръждаеми купи. Не използвайте алуминий - той може да реагира с натриевата основа и да създаде токсични изпарения.

Пасатор/ бъркалка: Блендерът е е най- добрият приятел на сапунотворците. Използването на подходящ и мощен блендер може да доведе до емулгиране на  сапуна само за минута или две, така че си струва инвестицията.

Силиконови шпатули и лъжици: Използвайте ги, за да изстържете всяка последна част от сапуна от контейнера си и във формата. Те също са чудесни за изглаждане на горната част на сапуна ви или създаване на текстура върху нещо.

Скала: За точност, всички наши рецепти за сапун се измерват с тегло, а не с обем.

 

Форми за сапун

Има много възможности за избор на различни форми. Може да изберете големи калъпи, и сами да режете сапуните си в желания от вас размер или да използвате  малки форми, от които сапунът излиза с готова форма. Вариантите са многобройни.

 

 

Силиконови форми: Тези форми са лесни за използване, разглобяват се и се почистват за секунди. Те са чудесна възможност както за начинаещи, така и за напреднали майстори.

Дървени форми: Те са чудесни за големи партиди и улесняват форсирането на гел фазата. Те трябва да бъдат облицовани с фризерна хартия или силиконова облицовка.

Пластмасови форми: Можете да ги използвате за студен процес, но те изискват няколко допълнителни стъпки. Препоръчваме рецепта с много твърди масла и натриев лактат, за да помогнете на сапуните да излязат чисто и бързо от пластмасовите форми.

 

 

Правенето на сапун е страст- започнете ли веднъж е трудно да спрете. Ако имате базовите знания за приготвяне на сапун е по- лесно да започнете да опитвате различни рецепти. Съществуват стотици различни форми и вариации, бъдете смели и творете на воля. Поздрави и весело сапунисване! :)

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още