Всичко, което трябва да знаете за правенето на сапун по студения метод

Всичко, което трябва да знаете за правенето на сапун по студения метод
18 февруари 2021

 

 

 

 

 

Правенето на сапун по студения метод не е сложна задача, но за сметка на това съществуват някои правила за безопасност, които трябва да спазвате, за да избегнете нараняване, както и за да получите добри резултати. В днешната статия ще ви представим всичко необходимо, което трябва да знаете за създаването на сапун по студения метод, задължителното оборудване, с което трябва да разполагате и още други полезни неща. Ако ви е интересно да научите пове за приготвянето на сапун по стодения метод, продължете да четете.

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво представлява студеният метод за правене на сапун?

 
Сапунът със студен процес се прави, без да се прилага външна топлина, докато горещият технологичен сапун се нагрява или най-често се готви в крокпот, за да се ускори процесът на производство на сапун.

Ако искате да персонализирате сапуна до последната съставка, приготвянето му по студения метод е чудесна възможност за това. При него може сами да изберете маслата, оцветителите, ароматите и други съставки, които считате за подходящи за вас. След като намерите вашата перфектна рецепта, можете да започнете да експериментирате повече с външния вид и да развихрите въображението си за формите и дизайна на сапуна си.

Сапунът по студения метод се произвежда чрез комбиниране на масла и разтвор от натриева основа. Това води до химическа реакция, наречена осапуняване. Основите от типа „Разтопете и излейте“ вече са преминали през този процес и са готови за директна употреба. Те са подходящи за използване от начинаещи и деца, като разбира се малчуганите трябва да имат някой възрастен около себе си, който да ги наглежда.

В тази статия ще получите нужната информация относно приготвянето на сапун по студения метод, съвети за безопасност и списък с оборудването, от което се нуждаете, за да започнете сапунотворенето.

 

 

ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАНИ ТЕРМИНИ

 

Следа: Това е моментът, когато маслата и натриевата основа се емулгират. При появата на тънки следи няма да има петна от масло и сапунът ще бъде с консистенцията на тестото за сладкиш. Докато сапунът седи, той ще продължи да се сгъстява до получаване на  средни и дебели следи.

 

Гел фаза: По време на гел фаза сапунът се нагрява до 83 ° С и развива желатинов вид. Сапунът, преминал през гел фаза има по-ярък цвят и леко блестящ външен вид. Също така може да се отлепи по-бързо от формата. Някои производители насилват сапуна си да преминат през гел фаза с одеяла и нагревателни подложки. Въпреки това, гел фазата не е задължителен процес, а по- скоро лично предпочитание. Тя влияе само на външния вид на сапуна, но не и върху качеството му. Сапуните, които не са преминали през гел фаза имат по-матов външен вид. Ако искате съзнателно да изпуснете гел фазата може да го поктигнете като поставите сапуна във фризера за 24 часа.

 

Втвърдяване: Технически, сапунът приготвен по студения метод е безопасен за използване след няколко дни. Препоръчваме обаче да оставите сапуна да втвърди 4-6 седмици на хладно и сухо място с добра проветримост. През това време излишната вода от него ще се изпари, което ще спомогне за създаването на по-устойчив сапун, който ще издържа за по-дълго под душа. Определено си струва чакането.

 

Сапунен калкулатор: Този инструмент улеснява формулирането на рецепти по студения метод. Всичко, което трябва да направите, е да въведете теглото или процента на маслата, които възнамерявате да използвате в рецептата си и калкулаторът ще ви даде точното  количеството натриева основа и течност, които са ви необходими за вашата рецепта. Той също така изчислява нивото на свръхмазнините. Повече информация и подробности за работата със сапунен калкулатор може да откриете тук.

 

Калцинирана сода: Калцираната сода създава неравен, бял, пепеляв филм върху сапуна. Образува се, когато неосапунената натриева основа реагира с естествения въглероден диоксид във въздуха. Това не влияе на качеството и сапунът е безопасен за употреба. Въпреки това може да скрие по-сложните дизайни или да предизвика сапунът да стане по- ронлив. Можете да го предотвратите с няколко трика, включително като намалите процента на вода в сапуна до 10% и чрез фаза гел.

 

 

 

РАБОТА С НАТРИЕВА ОСНОВА И БЕЗОПАСНОСТ

Натриевата основа е силно разяждащ продукт. Безопасно е да се използва, стига с нея да се работи внимателно и  правилно. Преди да започнете, прочетете тази публикация за безопасност на работа с натриева основа. Уверете се, че в стаята няма деца, домашни любимци или други разсейващи фактори, когато правите сапун и винаги го правете на добре проветриво място. За да работите с натриева основа, ще ви трябват следните елементи.

Ръкавици: Гумените ръкавици за съдове, които отиват почти до лакътя, работят чудесно, но могат да бъдат обемисти. По-тънките нитрилни или латексови ръкавици осигуряват защита само на малка част от ръцете ви.  Каквото и да изберете, те трябва да бъдат съчетани с дълги ръкави.

Очила: Алкалните изгаряния са изключително опасни за очите ви. Предпазните ви очила трябва да са затворени от всички страни, за да предпазват очите ви от всички посоки, така че обикновените слънчеви или диоптрични очила не са достатъчна защита. Ако носите очила, не забравяйте да вземете такъв тип предпазни очила очила, които са малко по- големи и могат да „поберат“ и вашите очила.

 

 

Дълги ръкави, панталони и тесни обувки: Защитете се от неочаквани пръски, като покриете всяка открита кожа. Носете задължително дълъг ръкав и дълъг панталон. Не забравяйте и за обувките. Може те да са просто чехли за домашна употреба, но нека краката ви са покрити.

Маска за лице: Това е стъпка по избор. Ако сте чувствителни към изпаренията на натриевата основа или ако правите големи партиди сапун, препоръчително е да носите маска за прах, за да не вдишвате изпаренията от нея.

 

ОБОРУДВАНЕ

 

Всяко оборудване, използвано за производство на сапун, трябва да бъде изключително и само използвано за това - не го използвайте за храна. Натриевата основа и ароматът могат да заседнат в пукнатини, дори при старателно измиване. Също така препоръчваме измиване на ръка, вместо да използвате съдомиялната машина.

 

 

Контейнери за смесване и разтапяне: Препоръчваме топлинно безопасни стъклени, пластмасови или неръждаеми купи. Не използвайте алуминий - той може да реагира с натриевата основа и да създаде токсични изпарения.

Пасатор/ бъркалка: Блендерът е е най- добрият приятел на сапунотворците. Използването на подходящ и мощен блендер може да доведе до емулгиране на  сапуна само за минута или две, така че си струва инвестицията.

Силиконови шпатули и лъжици: Използвайте ги, за да изстържете всяка последна част от сапуна от контейнера си и във формата. Те също са чудесни за изглаждане на горната част на сапуна ви или създаване на текстура върху нещо.

Скала: За точност, всички наши рецепти за сапун се измерват с тегло, а не с обем.

 

Форми за сапун

Има много възможности за избор на различни форми. Може да изберете големи калъпи, и сами да режете сапуните си в желания от вас размер или да използвате  малки форми, от които сапунът излиза с готова форма. Вариантите са многобройни.

 

 

Силиконови форми: Тези форми са лесни за използване, разглобяват се и се почистват за секунди. Те са чудесна възможност както за начинаещи, така и за напреднали майстори.

Дървени форми: Те са чудесни за големи партиди и улесняват форсирането на гел фазата. Те трябва да бъдат облицовани с фризерна хартия или силиконова облицовка.

Пластмасови форми: Можете да ги използвате за студен процес, но те изискват няколко допълнителни стъпки. Препоръчваме рецепта с много твърди масла и натриев лактат, за да помогнете на сапуните да излязат чисто и бързо от пластмасовите форми.

 

 

Правенето на сапун е страст- започнете ли веднъж е трудно да спрете. Ако имате базовите знания за приготвяне на сапун е по- лесно да започнете да опитвате различни рецепти. Съществуват стотици различни форми и вариации, бъдете смели и творете на воля. Поздрави и весело сапунисване! :)

Видове восък за свещи

В предходната статия разказахме за различните видове свещи, които може да си изработите сами вкъщи. Днес ще разгледаме по отблизо някой от восъците за свещи, които може да използвате. Всеки вид восък предлага специфични предимства и не всички восъци могат да се използват за направата на всички видове свещи.

прочети още

Какъв восък за свещи да избера?

Ако се впускате във вълнуващия свят на правенето на свещи, един ключов фактор, който трябва да имате предвид, е какъв тип восък е най-подходящ за типа свещ, който искате да направите. На пазара има много различни восъци, те попадат в 2 основни категории: парафин и растителни. Тези видове восък не само произхождат от различни източници, но също така имат различни химически структури. Не е изненадващо, че те също се държат различно в свещите. Следващите няколко седмици сме ви подготвили отговори на въпросите, които често ви вълнуват относно свещо-леенетo.

прочети още

Направи си сам: Лесна рецепта за лосион за лице

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Направете си класически бял сапун - РЕЦЕПТИ

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още

Рецепта за сапун с активен въглен

Сапунът с активен въглен е любим нa хората, които искат чиста и свежа кожа. Според мнозина, той има свойството да извлича излишното масло и замърсяване от порите като по този начин  намалява разширените пори. Всъщност, той не свива порите, но чрез изтегляне на мръсотията ги прави по-слабо изразени. Ако ви е интересно как да си приготвите страхотен почистващ сапун, продължете да четете.

прочети още

Направи си сам желиран сапун с готова база

Някои деца изпитват пълен ужас при мисълта да влязат в банята, още повече ако се налага да прекъснат играта си заради това. Една тънкост, която може да приложите, за да направите този момент по- приятен за децата си е да използвате интересни и забавни за тях играчки, а защо не и желиран сапун, който ще превърне времето, прекарано под душа в игра.  Ако ви е интересно как да си направите такива сапунчета, продължете да четете.

прочети още

Нежен сапун с гел от алое вера

Искате ли да си направите собствен сапун от алое вера, използвайки прясно алое? Ако е така, тогава този урок е точно за вас! В днешната статия ще ви представим една нежна рецепта за сапун за лице с алое вера, заедно с разнообразни идеи за заместване на съставките. Ако ви е интресено, продължете да четете.

прочети още

Ароматен сапун с лавандула и парченца цвят

Лавандулата е традиционна за страната ни култура и ароматът и цветът й са любими на мнозина. В днешната статия ще ви покажем правилният начин за влагане на цвят от лавандула в сапуна и ще ви предложим различни добавки и аромати, които си подхождат с лавандулата. Ако ви е интересно кои са те, продължете да четете.

прочети още

Рецепта за сапунени кристали с готова база за сапун

Кристалите имат способността да омагьосват с блясъка, формите и цветовете си. Днес ще ви представим една рецепта за сапунени кристали, приготвени с готова база за сапун "Разтопи и излей", които ще красят дома ви или ще бъдат перфектен подарък за близки и приятели. Ако ви е интересно как да постигнете този резултат, продължете да четете.

прочети още

Сапун за суха и чувствителна кожа РЕЦЕПТА

Ако търсите добра рецепта за домашен сапун без аромат за чувствителна кожа, това е вашата рецепта.

прочети още

Рецепта за сапун с КРАСТАВИЦА

Следващият път, в който приготвяте салата у дома, не изхвърляте обелките от краставицата, защото те могат да ви бъдат от полза за приготвянето на сапун у дома и да бъдат използвани като естествени оцветители. В допълнение към това, добавката на краставица в сапуна може да донесе редица позитиви за състоянието на кожата ви, да я освежи, успокои и ревитализира. Ако ви е интересно по какъв начин да добавите краставица към домашния си сапун, продължете да четете.

прочети още

Сапун с цветовете на българското знаме РЕЦЕПТА

На 3- ти март 2021 г. се навършват 143 години от Освобождението на България. По този повод днес избрахме да ви представим една рецепта за сапуни в цветовете на трибагреника. Ако искате да разберете как постигнахме този резултат, продължете да четете.

прочети още

Лесни сапунчета за 1- ви март- РЕЦЕПТА

По случай наближаващият 1- ви март сме ви подготвили една рецепта за по- различни мартенички, с които може да зарадвате семейството, близките, приятелите и колегите си. Рецептата е много лесна, приготвя се бързо и е подходяща за начинаещи и за деца. Ако ви е интересно как да я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Ето как правилно да добавите авокадо към вашите рецепти за сапун

Авокадото е прекрасно допълнение към салатата, но същото се отнася и за сапуна. Чрез авокадото лесно може да придадем на сапуна си полезни свойства и незаменими мастни киселини, с които да подхраним кожата си в дълбочина. В днешната статия ще ви дадем няколко съвета за успешно прибавяне на авокадо в рецептата ви за сапун, чрез които да постигнете успех и да се радвате на красива и подхранена кожа.

прочети още

Приготвяне на сапун от 100% кокосово масло с 20% супермазнини РЕЦЕПТА

В приготвянето на сапуни има две основни правила или две големи НЕ-та. Първото правило е да не използвате повече от 30 процента кокосово масло в рецепта, защото то ще бъде прекалено изсушаващо. Второто правило е да не прекалявате с мазнините с повече от 8 до 10 процента, в противен случай сапунът ще бъде мек, с бедна пяна и ще бъде склонен към разваляне. Рецептата, която ще ви представим днес обаче нарушава и двете правила, тъй като в нея се използват 100 процента кокосово масло, като същевременно се увеличава процента на супермазнини до 20. Ако ви е интересно обаче как да нарушите двете основни правила, но все пак да постигнете добри резултати, продължете да четете.

прочети още

Масла в сапуните- част 2

Подобно на избора на съставките във всяка рецепта, изборът на масла за сапун е много важна стъпка в производството му. Всяко масло придава различни качества на крайния продукт. Създаването на вашата рецепта е изкуството да ги балансирате, за да създадете перфектния сапун. Днес ви представяне втората част от списъка на най-често използваните сапунени масла и качествата, които те ще придадат на вашите сапуни. Ако ви е интересно кои са те, продължете да четете.

прочети още

Някой тайни за страхотен домашен сапун  

Следването на точните пропорции на рецептата за сапун почти със сигурност ще ви доведе до добри резултати, но днес избрахме да ви представим няколко хитринки, с които ще си гарантирате страхотни резултати. Ако ви е интересно да разберете кои са те, продължете да четете.

прочети още

Масла в сапуните- ЧАСТ 1

Подобно на избора на съставките във всяка рецепта, изборът на масла за сапун е много важна стъпка в производството му. Всяко масло придава различни качества на крайния продукт - създаването на вашата рецепта е изкуството да ги балансирате, за да създадете перфектния сапун. Ето списък на най-често използваните сапунени масла и качествата, които те ще дадат на вашите рецепти за сапун.

прочети още

Прибавяне на мед в домашния сапун- ползи + РЕЦЕПТА

Използването на мед в сапуните и козметиката е практика, прилагана стотици години назад във времето. Какви обаче са ползите от употребата му, кои са едни от най- красивите и познати на историята жени, рано открили тайната на използването на меда в козметиката. Ако ви е интересон да разберете тези неща и да научите как да прибавите мед в сапуна си, продължете да четете.

прочети още

Ползи от глицериновите сапуни

Глицериновите сапуни са познати на света от близо 200 години. Те са с високо съдържание на глицерин- съставна част на всички масла. Те имат свойството да хидратират в дълбочина, подходящи са за хора с чувствителна кожа и други кожи проблеми. Глицериновите основи за сапун са най- лесният и бърз начин да приготвите качествен сапун у дома и да се радвате на красива кожа. Ако ви е интересно какви други ползи има глицеринът за кожата, продължете да четете.

прочети още

Домашен сапун капучино и шоколад (рецепта за сапун по студения метод)

Днешната рецепта за приготвяне на сапунчета по студения метод ще бъде с аромат на шоколад и капучино. Току- що пристигналите какаово, кокосово и рициново масло ще бъдат основните герои в рецептата, с помощта на които бързо и лесно ще направим новите си сапунчета. Ако ви е интересно да разберете точните пропорции и начин на приготвяне, продължете да четете.

прочети още

Стъпки за направа на сапун по студен метод + РЕЦЕПТА

Взаимодействието на сода каустик с масла е химичен процес, който наричаме осапуняване и благодарение на който правим сапун. Работата със сода каустик обаче си има своите тънкости. На първо място стои безопасността, като за целта трябва да разполагаме с правилната екипировка като ръкавици и предпазни очила. Ако ви е интересно да разберете кои са тънкостите при използване на сода каустик за приготвянето на сапун, как да прецените точните количества, които трябва да бъдат вложени за сполучливи резултати и още полезни неща, продължете да четете.

прочети още

Как да си направим соли за вана с подръчни средства у дома /РЕЦЕПТА/

Няма нищо по- приятно и отпускащо от една топла и ароматна вана след приключването на дългата работна седмица. Солите за вана са пръв помощник в подготовката за едно истинско СПА изживяване. Подготвили сте ума си за това изживяване, но се оказва, че нямате соли за вана вкъщи или пък просто не искате да използвате онези, закупени от магазина, с много противоречиви съставки, част от които не до там безопасни? Днес искаме да ви представим една лесна рецепта, с помощта на която за кратко ще успеете да забъркате сами вкъщи солите за вашата вана, като ги направите малко по- лични и персонализирани спрямо своя вкус и предпочитания. Ако ви е интересно как може да се случи това, продължете да четете.

прочети още

Рецепта за домашен ексфолиращ сапун

Приготвянето на домашен сапун е полезно и забавно занимание. Когато си приготвяте сапун сами, вие решавате какво да съдържа той и с какви полезни съставки да бъде наситен или какви функции да притежава. Дали да хидратира, освежава или почиства кожата в дълбочина. Ексфолиацията на лицето и тялото е ключът към красива кожа. Именно тя ни позволява да отстраним мъртвите клетки на кожата, които са останали на повърхността и блокират растежа на новите клетки. Често, именно липсата на ексфолиация води до запушени пори и появата на пъпки. За да си направите ексфолиращ сапун у дома с етерични масла и да се насладите на хубава и чиста кожа, в днешната статия ще ви представим една много бърза и ефикасна рецепта. Ако ви е интересно да разберете как да си направите този сапун, продължете да четете.

прочети още

Как да си направим сами балсам за устни?

Всички дами от най-малките до най-големите обичат балсамите за устни. Те миришат приятно и хидратират устните ни. Какво по- хубаво от това да си направиш свой собствен балсам, съобразен с твоите нужди и предпочитания? Друг плюс на домашния балсам за устни е съставът, защото сам подбираш най- добрите и полезни продукти, които да вложиш в него, а в допълнение към това получаваш и удовлетворение, че си направил нещо със собствените си ръце. Ако ти е интересно да научиш как се прави домашен балсам за устни, продължи да четеш нататък.

прочети още

Домашен лек за разширени вени

Разширените вени са големи, подути вени, които често се появяват по краката и стъпалата в резултат на неправилна работа и нарушен кръвопоток. Те рядко се нуждаят от някакво по-специфично лечение, но ако се появят подуване и болки и ако чувствате значителен дискомфорт е важно и наложително да потърсите лекарска помощ. За по- леките форми на разширени вени обаче ви представяме рецептата за един домашен крем, приготвян от наш приятел- Валентина. Ако ви е интересно как сами да си направите крема, продължете да четете.

прочети още

Как с естествени съставки да оцветим домашните сапуни

Наред с основното си предназначение като лечебни средства билките могат да се използват и в козметиката като естествени оцветители. Почти няма цвят, който не можете да получите с употребата на натурални продукти- билки и подправки. Ако ви е интересно да разберете кои са най- успешните естествени багрители, продължете да четете.

прочети още

Как да си направим паста за зъби в домашни условия?

Да си направиш паста за зъби вкъщи е много лесна задача. А така приготвената домашна паста е наистина полезна и се грижи за хигиената на устната кухина без да вреди на здравето ни със съставките си. Хубавото при приготвяне на домашна паста за зъби е, че всеки може да прецени какво да сложи в своята рецепта и как да я адаптира спрямо собствените си нужди. Ако искате да научите основната рецепта, продължете да четете.

прочети още

Топ 10 ползи от кокосовото масло

През последните години кокосовото масло успя да привлече интереса на мнозина, като за кратко време се превърна в суперхрана. Уникалната комбинация от мастни киселини в съставът му спомагат за поддържане на добро здравословно състояние, като допринасят за загубата на мазнини, здравето на сърцето и мозъчната функция. В допълнение на това, с помощта на кокосовото масло може да се погрижим и за здравето на косата, кожата и тялото си. Какви други свойства има кокосовото масло, ако ви е интересно, продължете да четете.

прочети още

Етеричните масла в сапуните и ползите от тях

Етеричните масла са освен чудесно допълнение към ароматите на любимите ни продукти за лице и тяло, и изключително полезни за доброто състояние на кожата, поради благоприятните функции, с които разполагат. Те съдържат всички ценни свойства на растението в концентрирана форма и имат множество полезни ефекти върху ума и тялото. Едно важно правило, което трябав да помним при работата с етерични масла е, че не трябва да се поставят върху кожата в чистата си форма, тъй като са силно концентрирани. Силата на този продукт е в минималната му употреба, иначе рискуваме да превърнем ефектът в дефект. Ако ги използавме върху кожата те трябва винаги да са разредени в базово масло или могат да бъдат добавени в малки количества в козметични продукти без аромат. Широко приложение намират в ароматерапията и профилактиката на различни заболявания. В зависимост от типа кожа, който имате има различни препоръки за маслата, които миха донесли най- много ползи за кожата ви. Ако искате да разберете какви са предимствата на етиричните масла, кои от тях са най- предпочитани и подходящи за вас, продължете да четете.

прочети още

Как да работим със сапунен калкуратор + ВИДЕО

На пръв поглед използването на сапунен калкулатор не е никак лесна работа, особено ако се сблъсквате с такъв за пръв път. В действителност обаче далеч не е чак толкова трудно, колкото изглежда. За да ви убедим в това, описахме стъпките, които е необходимо да следвате, а в допълнение подготвихме и кратко видео, в което нагледно показваме употребата на сапунения калкуратор.

прочети още

Как да си направим бомбички за вана с много пяна у дома РЕЦЕПТА

Едва ли има човек, който да не е гледал филм, когато някой си приготвя страхотна вана с много балончета, свещи, добро четиво и се наслаждава на един истински релакс и да не му се е приискало той да е на негово място. Бомбичките за вана са най- добрия вариант да постигнете желаните резултати, като за кратко време постигате плътен слой балончета върху топлата вода и приятно шумолене при разтварянето й във водата. Ако сте от щастлиците, които имат вана у дома и сте решили да се поглезите, но нямате бомбички на разположение, тази рецепта е точно за вас. Повечето от необходимите съставки за тази рецепта вероятно вече имате в кухнята си, така че ако ви е интересно как да си направите тази лесна рецепта, запретвайте ръкави и да започваме с изпълняването на рецептата.

прочети още

Любимите аромати на зодиите❤️

Замисляли ли сте се защо има някои аромати, които ви харесват, и други, които не ви? Случвало ли ви се е да избирате парфюм в магазина и ваши приятел са възкликне: „Прекрасно е!“, докато вас ароматът ви кара да напуснете магазина още сега? Възможно обяснение на тези факти се съдържа в астрологията. Ако ви е интересон да разберете кои аромати за подходящи за вас, продължете да четете.

прочети още

Рецепта за слънчеви сапунчета

Лятото е към края си, а с наближаването на по- студените месеци ми се иска да запазя малко слънце и топлина. В миг на вдъхновение запрятам ръкави и така се появяват слънчевите сапунчета, които ще топлят и през зимата. Ако искате да разберете как ги направих, продължете да четете.

прочети още