Някой тайни за страхотен домашен сапун  

1 февруари 2021
Някой тайни за страхотен домашен сапун  

 

 

 

 

 

 

 

Следването на точните пропорции на рецептата за сапун почти със сигурност ще ви доведе до добри резултати, но днес избрахме да ви представим няколко хитринки, които ще ви улеснят пи приготвянето на сапун, но и с които ще си  гарантирате страхотни резултати. Ако ви е интересно да разберете кои са тези трикове, продължете да четете.

 

 

 

 

 

 

 

 1. Добавете малко количество слънчогледово масло вместо витамин Е. Слънчогледовото масло е с естествено високо съдържание на витамин Е и има други хранителни вещества, които са полезни за вашата кожа.

 2. Намаслете добре формите си за сапун преди да започнете. Този трик е важен, защото понякога се случва сапунът да се проследи, а все още да не сме приготвили калъпите, в които да го налеем. Спестете време и усилия, като ги намазните предварително и си гарантирайте добри резлутатти. (Силиконовите форми не изискват омазняване.)

 3. Измерете всичките си съставки предварително. Това не само ускорява процеса на работа, но и ще ви позволи да видите дали случайно не пропускате нещо и ще имате необходимото време да си го приготвите.

 4. Смесете прахообразните пигменти с масло. По този начин ще има по-малко бучки, отколкото ако използвате вода. Този метод може да използвате и с козе мляко на прах, като към него и другите сухи съставки добавите масло, вместо вода и по- този начин ще получите по- гладка смес с по- малко бучки.

 5. Не позволявайте на вашите консумативи да свършат. Ако правите много сапун, набавяйте си допълнителни масла, цветове, аромати и други, когато правите седмично пазаруване. Това ще ви гарантира, че винаги ще имате това, от което се нуждаете в запас.

 6. Добавете малко количество пчелен восък, за да предотвратите калцинирана сода, или поставете найлоново фолио върху новия сапун, преди да го оставите да си почива. Обвивката трябва да докосва сапуна, за да се елиминира появата на содната пепел по повърхността му.

 7. Ако искате умишлено да постигнете този ефект на пепеливост върху сапуна, използвайте калцинираната сода за декоративен ефект, като пяна върху вълните плажен сапун например.

 8. Ако често приготвяте сапун и имате възможност, купувайте съставките за приготвянето му на едро. Ако правите много сапунчета, тази стъпка ще ви се оплати в дългосрочен план.

 9. Ако използвате мед в сапуна си, задължително преди да го добавите съм останалите съставки го загрейте. Ако използвате студен мед, то той ще се втвърди и вероятно ще остане на бучки в крайният продукт.

 10. Смесете масло от витамин Е (или слънчогледово олио!) със сушени билки, за да запазите цвета им. В крайна сметка повечето билки ще станат кафяви, но тази стъпка помага да се забави процесът на промяна на цвета.

 11. Подгответе всички необходими инструменти и пособия за приготвяне на сапун предварително. Както при случая с калъпите от няколко стъпки по- нагоре, понякога сапунът се проследява бързо и трябва да добавите цветове, аромати и други декорации, които сте си наумили по-рано от очакваното. В такъв случай е по- добре те да ви бъдат под ръка и да ги използвате веднага щом се наложи.

 12. Използвайте калкулатор за луга. Много уебсайтове имат калкулатори за луга, за да ви помогнат да разберете точното количество от нея, което ви е необходимо, за да превърнете маслата в сапун.

 13. За неутрализиране на лугата, ако случайно попадне върху вас, използвайте оцет. Може предварително да приготвите до себе си чисто парцалче, напоено с оцет, за да ви бъде удобно и близо, ако се наложи да го използвате.

 14. Ако имате възможност, изчакайте 3-5 дни преди да започнете с голямото почистване на оборудването си за производство на сапун. Ако се опитате да ги почистите веднага, просто ще се получи една мазна бъркотия и ще се озовете със сурова луга върху  ръцете си. Ако изчакате малко обаче,  мазнината и лугата ще се превърнат в сапун. След няколко дни просто накиснете всичко в гореща вода. Обикновено дори не се налага да търкате допълнително, сапунът просто се разтваря във водата!

 15. Използвайте силиконови форми. Те са най- лесни и удобни за употреба. Сапунът се отстранява за секунди от тях, а в допълнение към това има десетки различни форми, сред които може да избирате.

 16. Подушете малко кафе, преди да проверите за последен път аромата в сапуна си. Кафето ще изчисти носа ви и ще ви даде истинско усещане за аромата. След като получите точният аромат, към който се стремите, добавете още малко. Лугата има тенденция да „изяжда“ част от аромата, оставяйки в последствие някои сапунчета с твърде слаб аромат.

 17. Постарайте се добре при първото разбъркване на лугата и сапуна. От съществено значение е цялата луга да бъде в контакт с цялото масло, така че трябва да разбърквате старателно, може и на ръка, поне първите 5 минути. След това може да преминете към използването на блендер.  Последният ни и може би най- важен съвет е : Забавлявайте се! Не се стремете към перфектни резултати, отпуснете се и творете на воля. Най- добрите резултати и най- интересните сапуни понякога се получават съвсем случайно и без да сме се стремили към това. 

  Поздрави и весело сапунисване!

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още