Сапун за суха и чувствителна кожа РЕЦЕПТА

Сапун за суха и чувствителна кожа РЕЦЕПТА

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази рецепта за домашен сапун е за всеки, страдащ от суха или чувствителна кожа, който иска сам да си приготви нежен и успокояващ сапун, без аромати и консерванти. Ако търсите добра рецепта за домашен сапун без аромат за чувствителна кожа, това е вашата рецепта.  Ако ви е интересно как може сами да си направите такъв сапун, който да отговаря на специфичните нужди на кожата ви, продължете да четете. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сухата кожа се управлява - не се лекува

В действителност сухата кожа и други състояния като екзема и псориазис се управляват, а не се излекуват. Постепенно научавате какво помага или раздразва кожата ви и действате по съответния начин.

Много от нас се къпят в хлорирана вода от чешмата и това само по себе си я изсушава много. Използването на сапун с присъстващи масла помага за борба с този проблем. Оттам нататък, добър овлажняващ крем/ лосион след душ може да предотврати допълнителен дискомфорт.

 

Как се прави сапун

Както може би вече знаете, сапунът се прави чрез комбиниране натриева основа (NaOH)) с мазнини и масла. Когато се комбинират като течности в правилните пропорции и температурен диапазон, те се обединяват и преминават през процеса на осапуняване, за да създадат сапун. Съставките се измерват внимателно и магията се случва, когато се смесят в точното време, както предстои да видите.

 

 

Любима рецепта за сапун за суха кожа

Съставките в тази рецепта са достатъчни за създаването на 10-20 парчета сапун (в зависимост от това как ги режете и в каква форма го правите.

 

85g бадемово масло

85 г какаово масло

85g кокосово масло

125g зехтин

400g масло от оризови трици

75g масло от ший

113g натриева основа

285ml Дестилирана вода

 

Основни консумативи за приготвяне на сапун

Консумативите за сапун включват цифрова везна, ръчен пасатор, форми и калъпи и мерителни чаши. Много консумативи за приготвяне на сапун могат да бъдат намерени във вашите кухненски шкафове или в магазини за домашни потреби. Имайте предвид, че след като ги използвате за приготвяне на сапун, те никога повече не трябва да се използват за храна.

 

Преди да започнете, прочетете инструкциите за безопасност при работа с натриева основа

 

Трябва да смесим настриевата основа с вода и да разтопим мазнините и маслата. След това ще комбинираме двете смеси, когато и двете са достигнали приблизително 43 ° C. Ще забележите, че препоръчителната температура варира между производителите на сапун и рецепти, но обикновено е между 43 ° C-49 ° C.

Някои казват, че трябва да имате две смеси с абсолютно еднаква температура, други казват, че може да има вариация до 10 градуса.Опитът показва, че до 10-градусова вариация между натриевата основа и мазнините/ маслата изглежда работи добре.

Първата стъпка е да настроите цялото си оборудване и да измерите съставките. Приготвянето на сапун е забавно и почти без стрес, ако имате всичко готово и където имате нужда от него навреме. И това включва гарантиране, че домашните любимци и други разсейващи фактори няма да ви пречат.

 

 

Съвет за безопасност: Винаги добавяйте натриевата основа към водата - не добавяйте вода към нея, защото може да се разпръсне.

 

Когато натриевата основа се комбинира с вода, възниква реакция, която произвежда топлина. Температурата на натриевата основа водата може да достигне до 93 ° C и след това тя постепенно спада. Колко бързо пада температурата зависи от вашата среда, но като цяло може да отнеме от 30-45 минути, освен ако не поставите контейнера в хладна баня. Когато сместа с натриева основа / вода и сместа  мазнини / масла са около 43 ° C, време е да комбинирате всичко.

През времето, през което сместа с натриева основа ще се охлади, вие внимателно ще затоплите и разтопите мазнините и маслата и ще ги подготвите.

Като начинаещ, сложната част е правилното разпределяне на времето. Понякога се налага или съдът с разтопените мазнини да бъде поставен във фризера за няколко минути, ако температурата е твърде висока, или сместта с натриева основа/ вода да се постави в ледена баня, за да се забърза процеса на охлаждане.

След като сте направили няколко партиди сапун, ще намерите какво работи най- добре за вас и това няма да изглежда толкова мъчително.

 

Стъпки за правене на сапун

  1. Пригответе съставките

Мазнините и маслата се измерват на кухненската везна. Важно е да бъдете точни, за да имате добри резлутати.

В рецептата, която ви представяме днес, всички използвани твърди мазнини имат сравнително ниски температури на топене (между 32-37 ° C), така че просто поставям всички в тенджерка и ги загряваме на ниска степен на котлона, до пълното им разтапяне.

Ако имате рецепта, която включва нещо като пчелен восък, който има много по-висока точка на топене, струва си да използвате отделен котел или глинен съд, да го разтопите при подходящата температура и след това да добавите останалите мазнини и масла към него.

 

 

  1. Смесване

Със смесите на разтопените мазнини/ масла и натриева основа/ вода,  при 43 ° C, изсипваме натриевата основа с  водата в мазнините/ маслата и веднага наблюдаваме реакция от смесването им. Цялата течност преминава от прозрачна към непрозрачна.

Пасаторът се потапя до дъното на тенджерата, с него се разбъркват съставките за кратко, без да е включен, а след това започва и блендирането.

Сместа бързо става по-плътна и подобна на пудинг. Когато сместта вече е доста плътна, но все още достатъчно течна, за да се излее, спрете с разбъркването. Официално производителите на сапун наричат ​​това „средна следа“. Можете да тествате, като капнете част от сапунената смес върху повърхността. Ако потъне, още не е достатъчно плътна. Ако седи отгоре, е готова.

  1. Изсипете в калъпи

След като приключите със сместването, сместа се излива във форма за сапун. Може да използвате тава , застлана с хартия за замразяване, силиконова форма или друг подходящ съд. Цялото нещо се завива и покрива с кърпа, така че да се охлади постепенно. Ако се охлади твърде бързо, сапунът може да получи странни обезцветени участъци.

 

  1. Стягане на сапуна

Отнема около 24 часа, докато сапунът стегне. След това се изважда от формата и се нарязва на барове. Можете да ги направите толкова дебели или тънки, колкото искате.

 

  1. Украсяване на сапуна

Около ден по-късно сапунът има консистенция, която позволява да бъде подпечатан с различни приспособления. Все още трябва да носите ръкавици в този момент, защото рН няма да бъде неутрално, докато сапунът не се втвърди напълно.Поздрави и весело сапунисване!

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още

Сапунът с активен въглен е любим нa хората, които искат чиста и свежа кожа. Според мнозина, той има свойството да извлича излишното масло и замърсяване от порите като по този начин  намалява разширените пори. Всъщност, той не свива порите, но чрез изтегляне на мръсотията ги прави по-слабо изразени. Ако ви е интересно как да си приготвите страхотен почистващ сапун, продължете да четете.

прочети още

Някои деца изпитват пълен ужас при мисълта да влязат в банята, още повече ако се налага да прекъснат играта си заради това. Една тънкост, която може да приложите, за да направите този момент по- приятен за децата си е да използвате интересни и забавни за тях играчки, а защо не и желиран сапун, който ще превърне времето, прекарано под душа в игра.  Ако ви е интересно как да си направите такива сапунчета, продължете да четете.

прочети още

Искате ли да си направите собствен сапун от алое вера, използвайки прясно алое? Ако е така, тогава този урок е точно за вас! В днешната статия ще ви представим една нежна рецепта за сапун за лице с алое вера, заедно с разнообразни идеи за заместване на съставките. Ако ви е интресено, продължете да четете.

прочети още

Лавандулата е традиционна за страната ни култура и ароматът и цветът й са любими на мнозина. В днешната статия ще ви покажем правилният начин за влагане на цвят от лавандула в сапуна и ще ви предложим различни добавки и аромати, които си подхождат с лавандулата. Ако ви е интересно кои са те, продължете да четете.

прочети още

Кристалите имат способността да омагьосват с блясъка, формите и цветовете си. Днес ще ви представим една рецепта за сапунени кристали, приготвени с готова база за сапун "Разтопи и излей", които ще красят дома ви или ще бъдат перфектен подарък за близки и приятели. Ако ви е интересно как да постигнете този резултат, продължете да четете.

прочети още

Следващият път, в който приготвяте салата у дома, не изхвърляте обелките от краставицата, защото те могат да ви бъдат от полза за приготвянето на сапун у дома и да бъдат използвани като естествени оцветители. В допълнение към това, добавката на краставица в сапуна може да донесе редица позитиви за състоянието на кожата ви, да я освежи, успокои и ревитализира. Ако ви е интересно по какъв начин да добавите краставица към домашния си сапун, продължете да четете.

прочети още

На 3- ти март 2021 г. се навършват 143 години от Освобождението на България. По този повод днес избрахме да ви представим една рецепта за сапуни в цветовете на трибагреника. Ако искате да разберете как постигнахме този резултат, продължете да четете.

прочети още

По случай наближаващият 1- ви март сме ви подготвили една рецепта за по- различни мартенички, с които може да зарадвате семейството, близките, приятелите и колегите си. Рецептата е много лесна, приготвя се бързо и е подходяща за начинаещи и за деца. Ако ви е интересно как да я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Правенето на сапун по студения метод не е сложна задача, но за сметка на това съществуват някои правила за безопасност, които трябва да спазвате, за да избегнете нараняване, както и за да получите добри резултати. В днешната статия ще ви представим всичко необходимо, което трябва да знаете за създаването на сапун по студения метод, задължителното оборудване, с което трябва да разполагате и още други полезни неща. Ако ви е интересно да научите пове за приготвянето на сапун по стодения метод, продължете да четете.

прочети още

Авокадото е прекрасно допълнение към салатата, но същото се отнася и за сапуна. Чрез авокадото лесно може да придадем на сапуна си полезни свойства и незаменими мастни киселини, с които да подхраним кожата си в дълбочина. В днешната статия ще ви дадем няколко съвета за успешно прибавяне на авокадо в рецептата ви за сапун, чрез които да постигнете успех и да се радвате на красива и подхранена кожа.

прочети още

В приготвянето на сапуни има две основни правила или две големи НЕ-та. Първото правило е да не използвате повече от 30 процента кокосово масло в рецепта, защото то ще бъде прекалено изсушаващо. Второто правило е да не прекалявате с мазнините с повече от 8 до 10 процента, в противен случай сапунът ще бъде мек, с бедна пяна и ще бъде склонен към разваляне. Рецептата, която ще ви представим днес обаче нарушава и двете правила, тъй като в нея се използват 100 процента кокосово масло, като същевременно се увеличава процента на супермазнини до 20. Ако ви е интересно обаче как да нарушите двете основни правила, но все пак да постигнете добри резултати, продължете да четете.

прочети още

Подобно на избора на съставките във всяка рецепта, изборът на масла за сапун е много важна стъпка в производството му. Всяко масло придава различни качества на крайния продукт. Създаването на вашата рецепта е изкуството да ги балансирате, за да създадете перфектния сапун. Днес ви представяне втората част от списъка на най-често използваните сапунени масла и качествата, които те ще придадат на вашите сапуни. Ако ви е интересно кои са те, продължете да четете.

прочети още

Следването на точните пропорции на рецептата за сапун почти със сигурност ще ви доведе до добри резултати, но днес избрахме да ви представим няколко хитринки, с които ще си гарантирате страхотни резултати. Ако ви е интересно да разберете кои са те, продължете да четете.

прочети още

Подобно на избора на съставките във всяка рецепта, изборът на масла за сапун е много важна стъпка в производството му. Всяко масло придава различни качества на крайния продукт - създаването на вашата рецепта е изкуството да ги балансирате, за да създадете перфектния сапун. Ето списък на най-често използваните сапунени масла и качествата, които те ще дадат на вашите рецепти за сапун.

прочети още

Използването на мед в сапуните и козметиката е практика, прилагана стотици години назад във времето. Какви обаче са ползите от употребата му, кои са едни от най- красивите и познати на историята жени, рано открили тайната на използването на меда в козметиката. Ако ви е интересон да разберете тези неща и да научите как да прибавите мед в сапуна си, продължете да четете.

прочети още

Глицериновите сапуни са познати на света от близо 200 години. Те са с високо съдържание на глицерин- съставна част на всички масла. Те имат свойството да хидратират в дълбочина, подходящи са за хора с чувствителна кожа и други кожи проблеми. Глицериновите основи за сапун са най- лесният и бърз начин да приготвите качествен сапун у дома и да се радвате на красива кожа. Ако ви е интересно какви други ползи има глицеринът за кожата, продължете да четете.

прочети още

Днешната рецепта за приготвяне на сапунчета по студения метод ще бъде с аромат на шоколад и капучино. Току- що пристигналите какаово, кокосово и рициново масло ще бъдат основните герои в рецептата, с помощта на които бързо и лесно ще направим новите си сапунчета. Ако ви е интересно да разберете точните пропорции и начин на приготвяне, продължете да четете.

прочети още

Взаимодействието на сода каустик с масла е химичен процес, който наричаме осапуняване и благодарение на който правим сапун. Работата със сода каустик обаче си има своите тънкости. На първо място стои безопасността, като за целта трябва да разполагаме с правилната екипировка като ръкавици и предпазни очила. Ако ви е интересно да разберете кои са тънкостите при използване на сода каустик за приготвянето на сапун, как да прецените точните количества, които трябва да бъдат вложени за сполучливи резултати и още полезни неща, продължете да четете.

прочети още

Няма нищо по- приятно и отпускащо от една топла и ароматна вана след приключването на дългата работна седмица. Солите за вана са пръв помощник в подготовката за едно истинско СПА изживяване. Подготвили сте ума си за това изживяване, но се оказва, че нямате соли за вана вкъщи или пък просто не искате да използвате онези, закупени от магазина, с много противоречиви съставки, част от които не до там безопасни? Днес искаме да ви представим една лесна рецепта, с помощта на която за кратко ще успеете да забъркате сами вкъщи солите за вашата вана, като ги направите малко по- лични и персонализирани спрямо своя вкус и предпочитания. Ако ви е интересно как може да се случи това, продължете да четете.

прочети още

Приготвянето на домашен сапун е полезно и забавно занимание. Когато си приготвяте сапун сами, вие решавате какво да съдържа той и с какви полезни съставки да бъде наситен или какви функции да притежава. Дали да хидратира, освежава или почиства кожата в дълбочина. Ексфолиацията на лицето и тялото е ключът към красива кожа. Именно тя ни позволява да отстраним мъртвите клетки на кожата, които са останали на повърхността и блокират растежа на новите клетки. Често, именно липсата на ексфолиация води до запушени пори и появата на пъпки. За да си направите ексфолиращ сапун у дома с етерични масла и да се насладите на хубава и чиста кожа, в днешната статия ще ви представим една много бърза и ефикасна рецепта. Ако ви е интересно да разберете как да си направите този сапун, продължете да четете.

прочети още

Всички дами от най-малките до най-големите обичат балсамите за устни. Те миришат приятно и хидратират устните ни. Какво по- хубаво от това да си направиш свой собствен балсам, съобразен с твоите нужди и предпочитания? Друг плюс на домашния балсам за устни е съставът, защото сам подбираш най- добрите и полезни продукти, които да вложиш в него, а в допълнение към това получаваш и удовлетворение, че си направил нещо със собствените си ръце. Ако ти е интересно да научиш как се прави домашен балсам за устни, продължи да четеш нататък.

прочети още

Разширените вени са големи, подути вени, които често се появяват по краката и стъпалата в резултат на неправилна работа и нарушен кръвопоток. Те рядко се нуждаят от някакво по-специфично лечение, но ако се появят подуване и болки и ако чувствате значителен дискомфорт е важно и наложително да потърсите лекарска помощ. За по- леките форми на разширени вени обаче ви представяме рецептата за един домашен крем, приготвян от наш приятел- Валентина. Ако ви е интересно как сами да си направите крема, продължете да четете.

прочети още

Наред с основното си предназначение като лечебни средства билките могат да се използват и в козметиката като естествени оцветители. Почти няма цвят, който не можете да получите с употребата на натурални продукти- билки и подправки. Ако ви е интересно да разберете кои са най- успешните естествени багрители, продължете да четете.

прочети още

Да си направиш паста за зъби вкъщи е много лесна задача. А така приготвената домашна паста е наистина полезна и се грижи за хигиената на устната кухина без да вреди на здравето ни със съставките си. Хубавото при приготвяне на домашна паста за зъби е, че всеки може да прецени какво да сложи в своята рецепта и как да я адаптира спрямо собствените си нужди. Ако искате да научите основната рецепта, продължете да четете.

прочети още

През последните години кокосовото масло успя да привлече интереса на мнозина, като за кратко време се превърна в суперхрана. Уникалната комбинация от мастни киселини в съставът му спомагат за поддържане на добро здравословно състояние, като допринасят за загубата на мазнини, здравето на сърцето и мозъчната функция. В допълнение на това, с помощта на кокосовото масло може да се погрижим и за здравето на косата, кожата и тялото си. Какви други свойства има кокосовото масло, ако ви е интересно, продължете да четете.

прочети още

Етеричните масла са освен чудесно допълнение към ароматите на любимите ни продукти за лице и тяло, и изключително полезни за доброто състояние на кожата, поради благоприятните функции, с които разполагат. Те съдържат всички ценни свойства на растението в концентрирана форма и имат множество полезни ефекти върху ума и тялото. Едно важно правило, което трябав да помним при работата с етерични масла е, че не трябва да се поставят върху кожата в чистата си форма, тъй като са силно концентрирани. Силата на този продукт е в минималната му употреба, иначе рискуваме да превърнем ефектът в дефект. Ако ги използавме върху кожата те трябва винаги да са разредени в базово масло или могат да бъдат добавени в малки количества в козметични продукти без аромат. Широко приложение намират в ароматерапията и профилактиката на различни заболявания. В зависимост от типа кожа, който имате има различни препоръки за маслата, които миха донесли най- много ползи за кожата ви. Ако искате да разберете какви са предимствата на етиричните масла, кои от тях са най- предпочитани и подходящи за вас, продължете да четете.

прочети още

На пръв поглед използването на сапунен калкулатор не е никак лесна работа, особено ако се сблъсквате с такъв за пръв път. В действителност обаче далеч не е чак толкова трудно, колкото изглежда. За да ви убедим в това, описахме стъпките, които е необходимо да следвате, а в допълнение подготвихме и кратко видео, в което нагледно показваме употребата на сапунения калкуратор.

прочети още

Едва ли има човек, който да не е гледал филм, когато някой си приготвя страхотна вана с много балончета, свещи, добро четиво и се наслаждава на един истински релакс и да не му се е приискало той да е на негово място. Бомбичките за вана са най- добрия вариант да постигнете желаните резултати, като за кратко време постигате плътен слой балончета върху топлата вода и приятно шумолене при разтварянето й във водата. Ако сте от щастлиците, които имат вана у дома и сте решили да се поглезите, но нямате бомбички на разположение, тази рецепта е точно за вас. Повечето от необходимите съставки за тази рецепта вероятно вече имате в кухнята си, така че ако ви е интересно как да си направите тази лесна рецепта, запретвайте ръкави и да започваме с изпълняването на рецептата.

прочети още

Замисляли ли сте се защо има някои аромати, които ви харесват, и други, които не ви? Случвало ли ви се е да избирате парфюм в магазина и ваши приятел са възкликне: „Прекрасно е!“, докато вас ароматът ви кара да напуснете магазина още сега? Възможно обяснение на тези факти се съдържа в астрологията. Ако ви е интересон да разберете кои аромати за подходящи за вас, продължете да четете.

прочети още

Лятото е към края си, а с наближаването на по- студените месеци ми се иска да запазя малко слънце и топлина. В миг на вдъхновение запрятам ръкави и така се появяват слънчевите сапунчета, които ще топлят и през зимата. Ако искате да разберете как ги направих, продължете да четете.

прочети още
/div>