Сапун за суха и чувствителна кожа РЕЦЕПТА

8 март 2021
Сапун за суха и чувствителна кожа РЕЦЕПТА

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази рецепта за домашен сапун е за всеки, страдащ от суха или чувствителна кожа, който иска сам да си приготви нежен и успокояващ сапун, без аромати и консерванти. Ако търсите добра рецепта за домашен сапун без аромат за чувствителна кожа, това е вашата рецепта.  Ако ви е интересно как може сами да си направите такъв сапун, който да отговаря на специфичните нужди на кожата ви, продължете да четете. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сухата кожа се управлява - не се лекува

В действителност сухата кожа и други състояния като екзема и псориазис се управляват, а не се излекуват. Постепенно научавате какво помага или раздразва кожата ви и действате по съответния начин.

Много от нас се къпят в хлорирана вода от чешмата и това само по себе си я изсушава много. Използването на сапун с присъстващи масла помага за борба с този проблем. Оттам нататък, добър овлажняващ крем/ лосион след душ може да предотврати допълнителен дискомфорт.

 

Как се прави сапун

Както може би вече знаете, сапунът се прави чрез комбиниране натриева основа (NaOH)) с мазнини и масла. Когато се комбинират като течности в правилните пропорции и температурен диапазон, те се обединяват и преминават през процеса на осапуняване, за да създадат сапун. Съставките се измерват внимателно и магията се случва, когато се смесят в точното време, както предстои да видите.

 

 

Любима рецепта за сапун за суха кожа

Съставките в тази рецепта са достатъчни за създаването на 10-20 парчета сапун (в зависимост от това как ги режете и в каква форма го правите.

 

85g бадемово масло

85 г какаово масло

85g кокосово масло

125g зехтин

400g масло от оризови трици

75g масло от ший

113g натриева основа

285ml Дестилирана вода

 

Основни консумативи за приготвяне на сапун

Консумативите за сапун включват цифрова везна, ръчен пасатор, форми и калъпи и мерителни чаши. Много консумативи за приготвяне на сапун могат да бъдат намерени във вашите кухненски шкафове или в магазини за домашни потреби. Имайте предвид, че след като ги използвате за приготвяне на сапун, те никога повече не трябва да се използват за храна.

 

Преди да започнете, прочетете инструкциите за безопасност при работа с натриева основа

 

Трябва да смесим настриевата основа с вода и да разтопим мазнините и маслата. След това ще комбинираме двете смеси, когато и двете са достигнали приблизително 43 ° C. Ще забележите, че препоръчителната температура варира между производителите на сапун и рецепти, но обикновено е между 43 ° C-49 ° C.

Някои казват, че трябва да имате две смеси с абсолютно еднаква температура, други казват, че може да има вариация до 10 градуса.Опитът показва, че до 10-градусова вариация между натриевата основа и мазнините/ маслата изглежда работи добре.

Първата стъпка е да настроите цялото си оборудване и да измерите съставките. Приготвянето на сапун е забавно и почти без стрес, ако имате всичко готово и където имате нужда от него навреме. И това включва гарантиране, че домашните любимци и други разсейващи фактори няма да ви пречат.

 

 

Съвет за безопасност: Винаги добавяйте натриевата основа към водата - не добавяйте вода към нея, защото може да се разпръсне.

 

Когато натриевата основа се комбинира с вода, възниква реакция, която произвежда топлина. Температурата на натриевата основа водата може да достигне до 93 ° C и след това тя постепенно спада. Колко бързо пада температурата зависи от вашата среда, но като цяло може да отнеме от 30-45 минути, освен ако не поставите контейнера в хладна баня. Когато сместа с натриева основа / вода и сместа  мазнини / масла са около 43 ° C, време е да комбинирате всичко.

През времето, през което сместа с натриева основа ще се охлади, вие внимателно ще затоплите и разтопите мазнините и маслата и ще ги подготвите.

Като начинаещ, сложната част е правилното разпределяне на времето. Понякога се налага или съдът с разтопените мазнини да бъде поставен във фризера за няколко минути, ако температурата е твърде висока, или сместта с натриева основа/ вода да се постави в ледена баня, за да се забърза процеса на охлаждане.

След като сте направили няколко партиди сапун, ще намерите какво работи най- добре за вас и това няма да изглежда толкова мъчително.

 

Стъпки за правене на сапун

  1. Пригответе съставките

Мазнините и маслата се измерват на кухненската везна. Важно е да бъдете точни, за да имате добри резлутати.

В рецептата, която ви представяме днес, всички използвани твърди мазнини имат сравнително ниски температури на топене (между 32-37 ° C), така че просто поставям всички в тенджерка и ги загряваме на ниска степен на котлона, до пълното им разтапяне.

Ако имате рецепта, която включва нещо като пчелен восък, който има много по-висока точка на топене, струва си да използвате отделен котел или глинен съд, да го разтопите при подходящата температура и след това да добавите останалите мазнини и масла към него.

 

 

  1. Смесване

Със смесите на разтопените мазнини/ масла и натриева основа/ вода,  при 43 ° C, изсипваме натриевата основа с  водата в мазнините/ маслата и веднага наблюдаваме реакция от смесването им. Цялата течност преминава от прозрачна към непрозрачна.

Пасаторът се потапя до дъното на тенджерата, с него се разбъркват съставките за кратко, без да е включен, а след това започва и блендирането.

Сместа бързо става по-плътна и подобна на пудинг. Когато сместта вече е доста плътна, но все още достатъчно течна, за да се излее, спрете с разбъркването. Официално производителите на сапун наричат ​​това „средна следа“. Можете да тествате, като капнете част от сапунената смес върху повърхността. Ако потъне, още не е достатъчно плътна. Ако седи отгоре, е готова.

  1. Изсипете в калъпи

След като приключите със сместването, сместа се излива във форма за сапун. Може да използвате тава , застлана с хартия за замразяване, силиконова форма или друг подходящ съд. Цялото нещо се завива и покрива с кърпа, така че да се охлади постепенно. Ако се охлади твърде бързо, сапунът може да получи странни обезцветени участъци.

 

  1. Стягане на сапуна

Отнема около 24 часа, докато сапунът стегне. След това се изважда от формата и се нарязва на барове. Можете да ги направите толкова дебели или тънки, колкото искате.

 

  1. Украсяване на сапуна

Около ден по-късно сапунът има консистенция, която позволява да бъде подпечатан с различни приспособления. Все още трябва да носите ръкавици в този момент, защото рН няма да бъде неутрално, докато сапунът не се втвърди напълно.Поздрави и весело сапунисване!

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още