Рецепта за сапун с КРАСТАВИЦА

1 март 2021
Рецепта за сапун с КРАСТАВИЦА

 

 

 

 

 

 


Следващият път, в който приготвяте салата у дома, не бързайте да изхвърляте обелките от краставицата, защото те могат да ви бъдат от полза за приготвянето на сапун у дома и да бъдат използвани като естествен оцветител. В допълнение към това, добавянето на краставица в сапуна може да донесе редица позитиви за състоянието на кожата ви, да я освежи, успокои и ревитализира. Ако ви е интересно по какъв начин да добавите краставица към домашния си сапун, продължете да четете.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Естествен оцветител

 

За фин, светло зелено-бежов цвят на сапуна ви можете да използвате краставица – обелката, цялата краставица, семената и всичко останало. Можете да използвате тази рецепта с всяка рецепта за сапун - или да създадете своя собствена рецепта с помощта на сапунения калкулатор. Просто заменете водата във вашата рецепта с добре пасирана краставица. Краставиците имат толкова много вода в себе си, че спокойно може да използвате до 100% краставица в замяна на водата. Обелката е това, което придава цвят на сапуна, така че ако искате повече цвят, добавете по-високо съотношение на обелка спрямо вътрешност и семена (т.е. обелките на две или три краставици към една цяла краставица)

Ето рецептата, използвана за тази партида. Не забравяйте да пуснете вашата рецепта през калкулатор за натриева основа, ако решите да промените посочените количества или маслата. От показаната рецепта се получават приблизително 1,1кг сапун.

 

 

Необходими продукти:

 

220 мл зехтин

220 мл кокосово масло

210 мл палмово масло

45 мл рициново масло

45 мл какаово масло

220 мл обща течност (една голяма краставица и обелката от 2 краставици)

105 гр натриева основа

по желание 2-3 с.л фино смляна кожа от краставица – подсушена с хартиена кърпа след настъргване

 

Замразете пюрето от краставица на малки кубчета. Изсипете бавно и на порции содата върху замразените кубчета. Бъркайте докато содата се разтопи. Разтопете маслата до температура 35-50 градуса. Когато разтвора на содата дстигне приблизително същата температура го прибавете към маслата. Бъркайте внимателно до получаване на следа. Ако сте си избрали да добавите ароматно или етерично масло може да го направите сега.

Изсипете сапуна във формата си, изчакайте една нощ преди да го извадите от нея, нарежете и се насладете на резултата!

 

Съвет- Естествените оцветители като спирулина  могат да придадат по-тъмно зелен цвят в светлозеления сапун.

 

 

Какви ползи носи за кожата използването на сапун с краставица

 

  1. Ревитализира кожата: Най-голямата и най-важна полза от кожата на сапуна от краставици е, че помага за ревитализиране на кожата.

 

  1. Изравнява тена на кожата: Сапунът с краставица има леко избелващо свойство, което може да изсветли петна върху кожата ви, да уеднакви тена и да ви даде младежка и блестяща кожа.

 

  1. Контролира подпухналостта на очите: Ако се притеснявате от подпухналост на очите, тогава сапунът от краставици може да ви осигури незабавно облекчение. Аскорбиновата киселина и кофеиновата киселина в краставичния сапун намаляват степента на задържане на вода, което от своя страна намалява подуването и подпухналостта.

 

  1. Помага за успокояване на слънчевите изгаряния: Сапунът от краставици е естествен и нежен начин за лечение на слънчево изгаряне.

 

  1. Подмладява кожата: Най-честата употреба на краставичен сапун е за подобряване на тена и подмладяване на кожата.

 

  1. Третира отворени пори: Можете също така да използвате краставичен сапун за лечение на отворени пори.

 

 

Поздрави и весело сапунисване!

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още