Рецепта за сапун с активен въглен

26 март 2021
Рецепта за сапун с активен въглен

 

 

 

 

 

 

Сапунът с активен въглен е любим нa хората, които искат чиста и свежа кожа. Според мнозина, той има свойството да извлича излишното масло и замърсяване от порите като по този начин  намалява разширените пори. Всъщност, той не свива порите, но чрез изтегляне на мръсотията ги прави по-слабо изразени. Ако ви е интересно как да си приготвите страхотен почистващ сапун, продължете да четете.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основните съставки в рецептата са:

 

Кокосово масло

С дълбоко почистващи свойства и способността да създава голяма, мехурчеста пяна, кокосовото масло е основна съставка в повечето ръчно изработени сапуни. Тъй като е толкова мощен почистващ препарат, той може да изсуши кожата, ако съставлява голям процент от сапуна, затова е важно правилното му смесване с други масла.

 

 

Зехтин

Нежно и подхранващо, това е чудесно масло за всички типове кожа, което добавя кремообразност към пяната. Сам по себе си той има тенденция да прави мек сапун, освен ако не го оставите да се втвърдява за мнооого дълго време, така че е най-добре, когато се комбинира с по-твърди масла и мазнини.

 

Лой/ мас

Богата на мастни киселини, която е уникално съвместима с биологията на нашата кожа, а в сапуна има и някои допълнителни предимства.

Една забележка: Сапунът, направен с лой, често има лек мазен аромат, който не притеснява повечето хора. Възможно е обаче да се пречисти лой, така че да е практически без мирис.

 

Рициново масло

За създаване на големи мехурчета, рициновото масло е овлажняващо масло, което се абсорбира бързо и е чудесно за чувствителна кожа, склонна към акне кожа и зряла кожа.

 

Активен въглен

Въгленът се „активира“ чрез високотемпературен процес на пара, който увеличава повърхността му, което увеличава способността му да абсорбира и филтрира. Това е нещо като магнит, който се свързва силно с повърхността на определени вещества, хващайки ги, за да не могат да се измъкнат.

 

 

Сол

Чистата сол без никакви други съставки (включително други минерали) помага за втвърдяването на сапуна, който иначе би бил от по- мек поради активирания въглен.

 

Етерично масло от чаено дърво (по избор)

Въпреки че е напълно незадължително, маслото от чаено дърво има стягащи свойства, а също и прави аромата на лой/мас по-малко забележим.

 

Натриева основа

Всички твърди сапуни се правят с натриева основа, защото тя превръща мазнините и маслата в сапун.

 

 

Необходимо оборудване:

 

  • Пасатор
  • Цифрова везна, която измерва до два знака след десетичната запетая
  • Термометър
  • Малки купички за измерване на маслата
  • Мерителни лъжици
  • Лъжица от гума или неръждаема стомана с дълга дръжка
  • Силиконова шпатула (по избор)
  • Защитно оборудване: блуза с дълги ръкави, ръкавици до лакътя, предпазни очила
  • Форма за сапун – (форма за сладкиш също ще работи за тази рецепта, ако използвате такава не забравяйте да я облицовате с хартия, за да можете лесно да извадите сапуна от нея)
  • Средно голяма термоустойчива стъклена или керамична купа

 

 

Съставки:

280 гр кокосово масло

295 гр зехтин

225 гр лой (мас)

42 гр рициново масло

123 гр натриева основа

1 ч.л. чиста сол (без добавки)

320 мл дестилирана вода

25 гр етерично масло от чаено дърво (по избор)

2 супени лъжици активен въглен

 

Начин на приготвяне:

 

Претеглете всичките си съставки: кокосово масло, зехтин, лой/мас, рициново масло, дестилирана вода, натриева основа и етерични масла, ако използвате. След това поставете сол в малка купа и активен въглен в отделна малка купа.

Сложете кокосово масло, зехтин, лой и рициново масло да се разтапят на бавен огън или в микровълнова фурна. Когато са почти напълно разтопени, преминете към следващата стъпка.

Уверете се, че децата и домашните любимци нямат достъп до водата с натриева основа, която предстои да приготвите, след това облечете защитното си облекло и добавете водата в средно голяма термоустойчива стъклена или керамична купа. Изберете добре проветриво място, където да смесите натриевата основа. Това може да е навън или над мивката в кухнята , но с отворени прозорци.

Уверете се, че имате подготвена лъжица или шпатула с дълга дръжка.

Докато носите защитната си екипировка и внимавате да не дишате изпаренията, бавно добавете натриевата основа  към водата, като внимателно разбърквате. Тук е важен редът, така че винаги изливайте натриевата основа към водата!

Продължавайте да бъркате, докато натриевата основа е напълно разтворена. Първоначално сместа ще бъде мътна, но ще се проясни за 5-10 минути. Когато стане ясна, добавете солта и разбъркайте отново, докато се разтвори напълно, след което преминете към следващата стъпка.

Добавете сместа вода/натриева основа към разтопените масла на бавен огън (внимавайте да не пръска) и разбъркайте няколко пъти с шпатула или лъжица с дълга дръжка.

 

 

С помощта на пасатор започнете да бъркате, докато не започне да остава следа в сместа ви.

Добавете активния въглен и разбъркайте внимателно със силиконова шпатула.

Ако добавяте етерични масла, сега е момента да добавите и тях към сместа.

 

 

Разлейте сместа в подготвените формички за сапун. Може да ги потупате по работната повърхност няколко пъти, за да се отървете от въздушните мехурчета.

Оставете сапуна да стегне за 24-48 часа, след това нарежете на барове.  В зона с добър въздушен поток поставете сапунените пръчки върху решетка / тава с около сантиметър разстояние между тях. Оставете ги да изсъхнат и да узреят за 4 седмици.

 

 

Поздрави и весело сапунисване!

 

 

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още