Направи си сам: Лесна рецепта за лосион за лице

Направи си сам: Лесна рецепта за лосион за лице
2 април 2021

 

 

 

 

 

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат?

Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа.

 

 

 

 

 

 

 

Основни съставки в лосиона за лице

Голяма част от всяка рецепта за лосиони е  дестилирана вода. Използваме дестилирана, тъй като има неутрално рН и не съдържа тежки водни минерали, микроорганизми и замърсители. Другата основна съставка е течното масло. В тази рецепта ще използваме масло от жожоба и масло от сладък бадем. Жожобата е растително масло, което по свойства е подобно на естествените масла на кожата ни. Сладкият бадем е лек по усещане и чудесен за всички типове кожа. Ако искате, можете да използвате масло от сладък бадем, лавандула, невен или друго растително масло за грижа за кожата. Те няма да добавят аромат и ако искате такъв може да добавите етерично масло.

 Емулгиращият восък е съставката, която се използва, за да се свържат маслата и водата в рецепта. Има различни видове емулгатори там, но с някои е по-трудно да се работи, отколкото с други. Използването на стандартен емулгиращ восък улеснява направата на лосиони.

Измерване и температури

Що се отнася до измерването на съставките за повечето лосиони, важно е да използвате цифрова кухненска везна. Можете да използвате джобна везна за малки партиди или по-голяма, ако правите по-големи партиди. Използването на измервания на обема с чаени лъжички и чаши, обикновено не е достатъчно точно за направата на козметика.

Температурите са важни поради няколко причини, така че не забравяйте да имате цифров термометър. Първо, не искате маслата или емулгиращ восък да се втвърдят, когато добавите маслата във водата, защото те просто ще се отделят и няма да се смесят. На второ място, някои съставки, като консерванта, могат да бъдат чувствителни към топлина.

Подробно за консервантите

Консервант с широк спектър е необходим, ако искате лосионът да има срок на годност повече от няколко дни. Без него в лосионът ще започнат да растат бактерии, гъбички, плесени и други гадости, дори ако не можете да ги видите. Без консервант лосионът е добър само за пет до седем дни и то ако се съхранява в хладилник. При стайна температура вероятно ще се развали наполовина от това време.

Консервантите със широк спектър, като този, посочен в рецептата, могат да защитят лосиона ви срещу всички микроорганизми. Ако искате да използвате друг консервант, уверете се, че той също е със широк спектър, а ако не е, използвайте втори консервант, за да сте сигурни, че основите ви са покрити.

В зависимост от това кой консервант използвате, вашият лосион може да има срок на годност между 12 и 36 месеца. Също така имайте предвид, че много консерванти ще трябва да бъдат разтворени във вода, преди да се добавят към крема. Използвайте част от останалата преварена вода, за да ги смесите. Прочетете инструкциите на консерванта, тъй като може да има различни инструкции за поставяне спрямо типа консервант, който използвате.

 

 

Необходимо оборудване:

Цифрова кухненска везна

Стъклен буркан с капак

Малко сито (цедка)

2 топлоустойчиви буркани или контейнери

Голяма тенджера

Лъжица

Малък буркан от тъмно стъкло (100-120 мл)

Гумена шпатула

Цифров температурен термометър

pH ленти за тестване

 

СЪСТАВКИ

Водна фаза

70 г Дестилирана вода

 

 

Маслена фаза

10 g емулгиращ восък

5 г масло от жожоба

15 г масло от сладко бадемоно масло

 

Фаза на охлаждане

1,5 g  широкоспектърен консервант с глюконолактон, натриев бензоат и калциев глюконат - 1/2 ч.л.

10-20 капки етерично масло от роза - по желание

 

Пригответе фазите с масло и вода

Стерилизирайте цялото си оборудване, като го прекарате през съдомиялната машина. Измийте добре ръцете си и помислете за носене на ръкавици, докато правите лосиона. Микробите, които са на ръцете и оборудването ви, могат да проникнат в лосиона и да го развалят.

Измерете съставките за маслената фаза в един топлоустойчив стъклен буркан. Измерете количеството дестилирана вода за водната фаза във втори буркан. След това поставете двата буркана в голяма тенджера и напълнете тигана с около два пръста вода.

Оставете водата да заври и намалете котлона, така че да продължи да къкри. Готови сте за следващата стъпка, след като сте загрели и държали бурканите поне двадесет минути, а съдържанието на двата буркана е достигнало температура от 75 ° C. Извадете ги и ги поставете върху кухненска кърпа на плота.

След това изсипете нагрятата дестилирана вода в буркана с маслена фаза. Веднага ще видите как се получава непрозрачен кремообразен цвят. Внимателно се разбърква с лъжица в продължение на няколко минути, след което се оставя да се охлади. Оставете лъжицата вътре в буркана, тъй като ще трябва да се върнете пет минути по-късно, за да разбъркате отново.

Фаза на охлаждане

Докато лосионът се охлажда, той ще се сгъсти до консистенция на крем. Проверявайте го на всеки двайсетина минути, за да разбъркате внимателно.

Ако направите този лосион без консервант, той ще издържи до една седмица в хладилника. След това време невидими бактерии и гъбички ще започнат да го колонизират и това няма да е нещо, което искате да поставите на лицето си. За да го запазите по-дълго, ще трябва да добавите консервант с широк спектър. Има много налични, но този, който ще използваме днес е  под формата на прах и ще трябва да се разтвори в чаена лъжичка гореща вода, преди да се добави към лосиона. Тази стъпка ще даде живот на крема ви до осемнадесет месеца.

Ако искате да добавите незадължителното етерично масло, разбъркайте го, когато лосионът е с температура 45 ° C или по-хладен.

 

 

Настъпи моментът и да тестваме рН-то на продукта. За целта разбъркайте половин чаена лъжичка лосион в 1-2 ч.л. дестилирана вода. Потопете една от  pH хартийка в течността и след това сравнете цвета с тези на опаковката. Лосионите и кремовете за кожа трябва да съответстват на pH на кожата ви. В противен случай те могат да дразнят и да повлияят на ефективността на консервантите. Оптималното рН е между 4,5-5,5.

Можете да направите лосиона по-кисел (да намалите pH), като добавите малки количества млечна киселина или лимонена киселина, разтворени в малко количество топла, дестилирана вода. Или да го направите  по-алкален (да увеличите pH) с триетаноламин или чрез разтваряне на малко количество L-аргинин или бикарбонат (сода за хляб) във вода. Прекарайте го през сито и го добавете в лосиона. Вземете отново проба за pH и коригирайте отново, ако е необходимо.

Използвайки гумена шпатула съберете цялото количество лосион и го съхранявайте в добре затворен контейнер от тъмно стъкло. Може да започнете да го използвате веднага.

 

 

Поздрави и весело творене!

Видове восък за свещи

В предходната статия разказахме за различните видове свещи, които може да си изработите сами вкъщи. Днес ще разгледаме по отблизо някой от восъците за свещи, които може да използвате. Всеки вид восък предлага специфични предимства и не всички восъци могат да се използват за направата на всички видове свещи.

прочети още

Какъв восък за свещи да избера?

Ако се впускате във вълнуващия свят на правенето на свещи, един ключов фактор, който трябва да имате предвид, е какъв тип восък е най-подходящ за типа свещ, който искате да направите. На пазара има много различни восъци, те попадат в 2 основни категории: парафин и растителни. Тези видове восък не само произхождат от различни източници, но също така имат различни химически структури. Не е изненадващо, че те също се държат различно в свещите. Следващите няколко седмици сме ви подготвили отговори на въпросите, които често ви вълнуват относно свещо-леенетo.

прочети още

Направете си класически бял сапун - РЕЦЕПТИ

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още

Рецепта за сапун с активен въглен

Сапунът с активен въглен е любим нa хората, които искат чиста и свежа кожа. Според мнозина, той има свойството да извлича излишното масло и замърсяване от порите като по този начин  намалява разширените пори. Всъщност, той не свива порите, но чрез изтегляне на мръсотията ги прави по-слабо изразени. Ако ви е интересно как да си приготвите страхотен почистващ сапун, продължете да четете.

прочети още

Направи си сам желиран сапун с готова база

Някои деца изпитват пълен ужас при мисълта да влязат в банята, още повече ако се налага да прекъснат играта си заради това. Една тънкост, която може да приложите, за да направите този момент по- приятен за децата си е да използвате интересни и забавни за тях играчки, а защо не и желиран сапун, който ще превърне времето, прекарано под душа в игра.  Ако ви е интересно как да си направите такива сапунчета, продължете да четете.

прочети още

Нежен сапун с гел от алое вера

Искате ли да си направите собствен сапун от алое вера, използвайки прясно алое? Ако е така, тогава този урок е точно за вас! В днешната статия ще ви представим една нежна рецепта за сапун за лице с алое вера, заедно с разнообразни идеи за заместване на съставките. Ако ви е интресено, продължете да четете.

прочети още

Ароматен сапун с лавандула и парченца цвят

Лавандулата е традиционна за страната ни култура и ароматът и цветът й са любими на мнозина. В днешната статия ще ви покажем правилният начин за влагане на цвят от лавандула в сапуна и ще ви предложим различни добавки и аромати, които си подхождат с лавандулата. Ако ви е интересно кои са те, продължете да четете.

прочети още

Рецепта за сапунени кристали с готова база за сапун

Кристалите имат способността да омагьосват с блясъка, формите и цветовете си. Днес ще ви представим една рецепта за сапунени кристали, приготвени с готова база за сапун "Разтопи и излей", които ще красят дома ви или ще бъдат перфектен подарък за близки и приятели. Ако ви е интересно как да постигнете този резултат, продължете да четете.

прочети още

Сапун за суха и чувствителна кожа РЕЦЕПТА

Ако търсите добра рецепта за домашен сапун без аромат за чувствителна кожа, това е вашата рецепта.

прочети още

Рецепта за сапун с КРАСТАВИЦА

Следващият път, в който приготвяте салата у дома, не изхвърляте обелките от краставицата, защото те могат да ви бъдат от полза за приготвянето на сапун у дома и да бъдат използвани като естествени оцветители. В допълнение към това, добавката на краставица в сапуна може да донесе редица позитиви за състоянието на кожата ви, да я освежи, успокои и ревитализира. Ако ви е интересно по какъв начин да добавите краставица към домашния си сапун, продължете да четете.

прочети още

Сапун с цветовете на българското знаме РЕЦЕПТА

На 3- ти март 2021 г. се навършват 143 години от Освобождението на България. По този повод днес избрахме да ви представим една рецепта за сапуни в цветовете на трибагреника. Ако искате да разберете как постигнахме този резултат, продължете да четете.

прочети още

Лесни сапунчета за 1- ви март- РЕЦЕПТА

По случай наближаващият 1- ви март сме ви подготвили една рецепта за по- различни мартенички, с които може да зарадвате семейството, близките, приятелите и колегите си. Рецептата е много лесна, приготвя се бързо и е подходяща за начинаещи и за деца. Ако ви е интересно как да я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Всичко, което трябва да знаете за правенето на сапун по студения метод

Правенето на сапун по студения метод не е сложна задача, но за сметка на това съществуват някои правила за безопасност, които трябва да спазвате, за да избегнете нараняване, както и за да получите добри резултати. В днешната статия ще ви представим всичко необходимо, което трябва да знаете за създаването на сапун по студения метод, задължителното оборудване, с което трябва да разполагате и още други полезни неща. Ако ви е интересно да научите пове за приготвянето на сапун по стодения метод, продължете да четете.

прочети още

Ето как правилно да добавите авокадо към вашите рецепти за сапун

Авокадото е прекрасно допълнение към салатата, но същото се отнася и за сапуна. Чрез авокадото лесно може да придадем на сапуна си полезни свойства и незаменими мастни киселини, с които да подхраним кожата си в дълбочина. В днешната статия ще ви дадем няколко съвета за успешно прибавяне на авокадо в рецептата ви за сапун, чрез които да постигнете успех и да се радвате на красива и подхранена кожа.

прочети още

Приготвяне на сапун от 100% кокосово масло с 20% супермазнини РЕЦЕПТА

В приготвянето на сапуни има две основни правила или две големи НЕ-та. Първото правило е да не използвате повече от 30 процента кокосово масло в рецепта, защото то ще бъде прекалено изсушаващо. Второто правило е да не прекалявате с мазнините с повече от 8 до 10 процента, в противен случай сапунът ще бъде мек, с бедна пяна и ще бъде склонен към разваляне. Рецептата, която ще ви представим днес обаче нарушава и двете правила, тъй като в нея се използват 100 процента кокосово масло, като същевременно се увеличава процента на супермазнини до 20. Ако ви е интересно обаче как да нарушите двете основни правила, но все пак да постигнете добри резултати, продължете да четете.

прочети още

Масла в сапуните- част 2

Подобно на избора на съставките във всяка рецепта, изборът на масла за сапун е много важна стъпка в производството му. Всяко масло придава различни качества на крайния продукт. Създаването на вашата рецепта е изкуството да ги балансирате, за да създадете перфектния сапун. Днес ви представяне втората част от списъка на най-често използваните сапунени масла и качествата, които те ще придадат на вашите сапуни. Ако ви е интересно кои са те, продължете да четете.

прочети още

Някой тайни за страхотен домашен сапун  

Следването на точните пропорции на рецептата за сапун почти със сигурност ще ви доведе до добри резултати, но днес избрахме да ви представим няколко хитринки, с които ще си гарантирате страхотни резултати. Ако ви е интересно да разберете кои са те, продължете да четете.

прочети още

Масла в сапуните- ЧАСТ 1

Подобно на избора на съставките във всяка рецепта, изборът на масла за сапун е много важна стъпка в производството му. Всяко масло придава различни качества на крайния продукт - създаването на вашата рецепта е изкуството да ги балансирате, за да създадете перфектния сапун. Ето списък на най-често използваните сапунени масла и качествата, които те ще дадат на вашите рецепти за сапун.

прочети още

Прибавяне на мед в домашния сапун- ползи + РЕЦЕПТА

Използването на мед в сапуните и козметиката е практика, прилагана стотици години назад във времето. Какви обаче са ползите от употребата му, кои са едни от най- красивите и познати на историята жени, рано открили тайната на използването на меда в козметиката. Ако ви е интересон да разберете тези неща и да научите как да прибавите мед в сапуна си, продължете да четете.

прочети още

Ползи от глицериновите сапуни

Глицериновите сапуни са познати на света от близо 200 години. Те са с високо съдържание на глицерин- съставна част на всички масла. Те имат свойството да хидратират в дълбочина, подходящи са за хора с чувствителна кожа и други кожи проблеми. Глицериновите основи за сапун са най- лесният и бърз начин да приготвите качествен сапун у дома и да се радвате на красива кожа. Ако ви е интересно какви други ползи има глицеринът за кожата, продължете да четете.

прочети още

Домашен сапун капучино и шоколад (рецепта за сапун по студения метод)

Днешната рецепта за приготвяне на сапунчета по студения метод ще бъде с аромат на шоколад и капучино. Току- що пристигналите какаово, кокосово и рициново масло ще бъдат основните герои в рецептата, с помощта на които бързо и лесно ще направим новите си сапунчета. Ако ви е интересно да разберете точните пропорции и начин на приготвяне, продължете да четете.

прочети още

Стъпки за направа на сапун по студен метод + РЕЦЕПТА

Взаимодействието на сода каустик с масла е химичен процес, който наричаме осапуняване и благодарение на който правим сапун. Работата със сода каустик обаче си има своите тънкости. На първо място стои безопасността, като за целта трябва да разполагаме с правилната екипировка като ръкавици и предпазни очила. Ако ви е интересно да разберете кои са тънкостите при използване на сода каустик за приготвянето на сапун, как да прецените точните количества, които трябва да бъдат вложени за сполучливи резултати и още полезни неща, продължете да четете.

прочети още

Как да си направим соли за вана с подръчни средства у дома /РЕЦЕПТА/

Няма нищо по- приятно и отпускащо от една топла и ароматна вана след приключването на дългата работна седмица. Солите за вана са пръв помощник в подготовката за едно истинско СПА изживяване. Подготвили сте ума си за това изживяване, но се оказва, че нямате соли за вана вкъщи или пък просто не искате да използвате онези, закупени от магазина, с много противоречиви съставки, част от които не до там безопасни? Днес искаме да ви представим една лесна рецепта, с помощта на която за кратко ще успеете да забъркате сами вкъщи солите за вашата вана, като ги направите малко по- лични и персонализирани спрямо своя вкус и предпочитания. Ако ви е интересно как може да се случи това, продължете да четете.

прочети още

Рецепта за домашен ексфолиращ сапун

Приготвянето на домашен сапун е полезно и забавно занимание. Когато си приготвяте сапун сами, вие решавате какво да съдържа той и с какви полезни съставки да бъде наситен или какви функции да притежава. Дали да хидратира, освежава или почиства кожата в дълбочина. Ексфолиацията на лицето и тялото е ключът към красива кожа. Именно тя ни позволява да отстраним мъртвите клетки на кожата, които са останали на повърхността и блокират растежа на новите клетки. Често, именно липсата на ексфолиация води до запушени пори и появата на пъпки. За да си направите ексфолиращ сапун у дома с етерични масла и да се насладите на хубава и чиста кожа, в днешната статия ще ви представим една много бърза и ефикасна рецепта. Ако ви е интересно да разберете как да си направите този сапун, продължете да четете.

прочети още

Как да си направим сами балсам за устни?

Всички дами от най-малките до най-големите обичат балсамите за устни. Те миришат приятно и хидратират устните ни. Какво по- хубаво от това да си направиш свой собствен балсам, съобразен с твоите нужди и предпочитания? Друг плюс на домашния балсам за устни е съставът, защото сам подбираш най- добрите и полезни продукти, които да вложиш в него, а в допълнение към това получаваш и удовлетворение, че си направил нещо със собствените си ръце. Ако ти е интересно да научиш как се прави домашен балсам за устни, продължи да четеш нататък.

прочети още

Домашен лек за разширени вени

Разширените вени са големи, подути вени, които често се появяват по краката и стъпалата в резултат на неправилна работа и нарушен кръвопоток. Те рядко се нуждаят от някакво по-специфично лечение, но ако се появят подуване и болки и ако чувствате значителен дискомфорт е важно и наложително да потърсите лекарска помощ. За по- леките форми на разширени вени обаче ви представяме рецептата за един домашен крем, приготвян от наш приятел- Валентина. Ако ви е интересно как сами да си направите крема, продължете да четете.

прочети още

Как с естествени съставки да оцветим домашните сапуни

Наред с основното си предназначение като лечебни средства билките могат да се използват и в козметиката като естествени оцветители. Почти няма цвят, който не можете да получите с употребата на натурални продукти- билки и подправки. Ако ви е интересно да разберете кои са най- успешните естествени багрители, продължете да четете.

прочети още

Как да си направим паста за зъби в домашни условия?

Да си направиш паста за зъби вкъщи е много лесна задача. А така приготвената домашна паста е наистина полезна и се грижи за хигиената на устната кухина без да вреди на здравето ни със съставките си. Хубавото при приготвяне на домашна паста за зъби е, че всеки може да прецени какво да сложи в своята рецепта и как да я адаптира спрямо собствените си нужди. Ако искате да научите основната рецепта, продължете да четете.

прочети още

Топ 10 ползи от кокосовото масло

През последните години кокосовото масло успя да привлече интереса на мнозина, като за кратко време се превърна в суперхрана. Уникалната комбинация от мастни киселини в съставът му спомагат за поддържане на добро здравословно състояние, като допринасят за загубата на мазнини, здравето на сърцето и мозъчната функция. В допълнение на това, с помощта на кокосовото масло може да се погрижим и за здравето на косата, кожата и тялото си. Какви други свойства има кокосовото масло, ако ви е интересно, продължете да четете.

прочети още

Етеричните масла в сапуните и ползите от тях

Етеричните масла са освен чудесно допълнение към ароматите на любимите ни продукти за лице и тяло, и изключително полезни за доброто състояние на кожата, поради благоприятните функции, с които разполагат. Те съдържат всички ценни свойства на растението в концентрирана форма и имат множество полезни ефекти върху ума и тялото. Едно важно правило, което трябав да помним при работата с етерични масла е, че не трябва да се поставят върху кожата в чистата си форма, тъй като са силно концентрирани. Силата на този продукт е в минималната му употреба, иначе рискуваме да превърнем ефектът в дефект. Ако ги използавме върху кожата те трябва винаги да са разредени в базово масло или могат да бъдат добавени в малки количества в козметични продукти без аромат. Широко приложение намират в ароматерапията и профилактиката на различни заболявания. В зависимост от типа кожа, който имате има различни препоръки за маслата, които миха донесли най- много ползи за кожата ви. Ако искате да разберете какви са предимствата на етиричните масла, кои от тях са най- предпочитани и подходящи за вас, продължете да четете.

прочети още

Как да работим със сапунен калкуратор + ВИДЕО

На пръв поглед използването на сапунен калкулатор не е никак лесна работа, особено ако се сблъсквате с такъв за пръв път. В действителност обаче далеч не е чак толкова трудно, колкото изглежда. За да ви убедим в това, описахме стъпките, които е необходимо да следвате, а в допълнение подготвихме и кратко видео, в което нагледно показваме употребата на сапунения калкуратор.

прочети още

Как да си направим бомбички за вана с много пяна у дома РЕЦЕПТА

Едва ли има човек, който да не е гледал филм, когато някой си приготвя страхотна вана с много балончета, свещи, добро четиво и се наслаждава на един истински релакс и да не му се е приискало той да е на негово място. Бомбичките за вана са най- добрия вариант да постигнете желаните резултати, като за кратко време постигате плътен слой балончета върху топлата вода и приятно шумолене при разтварянето й във водата. Ако сте от щастлиците, които имат вана у дома и сте решили да се поглезите, но нямате бомбички на разположение, тази рецепта е точно за вас. Повечето от необходимите съставки за тази рецепта вероятно вече имате в кухнята си, така че ако ви е интересно как да си направите тази лесна рецепта, запретвайте ръкави и да започваме с изпълняването на рецептата.

прочети още

Любимите аромати на зодиите❤️

Замисляли ли сте се защо има някои аромати, които ви харесват, и други, които не ви? Случвало ли ви се е да избирате парфюм в магазина и ваши приятел са възкликне: „Прекрасно е!“, докато вас ароматът ви кара да напуснете магазина още сега? Възможно обяснение на тези факти се съдържа в астрологията. Ако ви е интересон да разберете кои аромати за подходящи за вас, продължете да четете.

прочети още

Рецепта за слънчеви сапунчета

Лятото е към края си, а с наближаването на по- студените месеци ми се иска да запазя малко слънце и топлина. В миг на вдъхновение запрятам ръкави и така се появяват слънчевите сапунчета, които ще топлят и през зимата. Ако искате да разберете как ги направих, продължете да четете.

прочети още