Направи си сам: Лесна рецепта за лосион за лице

2 април 2021
Направи си сам: Лесна рецепта за лосион за лице

 

 

 

 

 

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат?

Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа.

 

 

 

 

 

 

 

Основни съставки в лосиона за лице

Голяма част от всяка рецепта за лосиони е  дестилирана вода. Използваме дестилирана, тъй като има неутрално рН и не съдържа тежки водни минерали, микроорганизми и замърсители. Другата основна съставка е течното масло. В тази рецепта ще използваме масло от жожоба и масло от сладък бадем. Жожобата е растително масло, което по свойства е подобно на естествените масла на кожата ни. Сладкият бадем е лек по усещане и чудесен за всички типове кожа. Ако искате, можете да използвате масло от сладък бадем, лавандула, невен или друго растително масло за грижа за кожата. Те няма да добавят аромат и ако искате такъв може да добавите етерично масло.

 Емулгиращият восък е съставката, която се използва, за да се свържат маслата и водата в рецепта. Има различни видове емулгатори там, но с някои е по-трудно да се работи, отколкото с други. Използването на стандартен емулгиращ восък улеснява направата на лосиони.

Измерване и температури

Що се отнася до измерването на съставките за повечето лосиони, важно е да използвате цифрова кухненска везна. Можете да използвате джобна везна за малки партиди или по-голяма, ако правите по-големи партиди. Използването на измервания на обема с чаени лъжички и чаши, обикновено не е достатъчно точно за направата на козметика.

Температурите са важни поради няколко причини, така че не забравяйте да имате цифров термометър. Първо, не искате маслата или емулгиращ восък да се втвърдят, когато добавите маслата във водата, защото те просто ще се отделят и няма да се смесят. На второ място, някои съставки, като консерванта, могат да бъдат чувствителни към топлина.

Подробно за консервантите

Консервант с широк спектър е необходим, ако искате лосионът да има срок на годност повече от няколко дни. Без него в лосионът ще започнат да растат бактерии, гъбички, плесени и други гадости, дори ако не можете да ги видите. Без консервант лосионът е добър само за пет до седем дни и то ако се съхранява в хладилник. При стайна температура вероятно ще се развали наполовина от това време.

Консервантите със широк спектър, като този, посочен в рецептата, могат да защитят лосиона ви срещу всички микроорганизми. Ако искате да използвате друг консервант, уверете се, че той също е със широк спектър, а ако не е, използвайте втори консервант, за да сте сигурни, че основите ви са покрити.

В зависимост от това кой консервант използвате, вашият лосион може да има срок на годност между 12 и 36 месеца. Също така имайте предвид, че много консерванти ще трябва да бъдат разтворени във вода, преди да се добавят към крема. Използвайте част от останалата преварена вода, за да ги смесите. Прочетете инструкциите на консерванта, тъй като може да има различни инструкции за поставяне спрямо типа консервант, който използвате.

 

 

Необходимо оборудване:

Цифрова кухненска везна

Стъклен буркан с капак

Малко сито (цедка)

2 топлоустойчиви буркани или контейнери

Голяма тенджера

Лъжица

Малък буркан от тъмно стъкло (100-120 мл)

Гумена шпатула

Цифров температурен термометър

pH ленти за тестване

 

СЪСТАВКИ

Водна фаза

70 г Дестилирана вода

 

 

Маслена фаза

10 g емулгиращ восък

5 г масло от жожоба

15 г масло от сладко бадемоно масло

 

Фаза на охлаждане

1,5 g  широкоспектърен консервант с глюконолактон, натриев бензоат и калциев глюконат - 1/2 ч.л.

10-20 капки етерично масло от роза - по желание

 

Пригответе фазите с масло и вода

Стерилизирайте цялото си оборудване, като го прекарате през съдомиялната машина. Измийте добре ръцете си и помислете за носене на ръкавици, докато правите лосиона. Микробите, които са на ръцете и оборудването ви, могат да проникнат в лосиона и да го развалят.

Измерете съставките за маслената фаза в един топлоустойчив стъклен буркан. Измерете количеството дестилирана вода за водната фаза във втори буркан. След това поставете двата буркана в голяма тенджера и напълнете тигана с около два пръста вода.

Оставете водата да заври и намалете котлона, така че да продължи да къкри. Готови сте за следващата стъпка, след като сте загрели и държали бурканите поне двадесет минути, а съдържанието на двата буркана е достигнало температура от 75 ° C. Извадете ги и ги поставете върху кухненска кърпа на плота.

След това изсипете нагрятата дестилирана вода в буркана с маслена фаза. Веднага ще видите как се получава непрозрачен кремообразен цвят. Внимателно се разбърква с лъжица в продължение на няколко минути, след което се оставя да се охлади. Оставете лъжицата вътре в буркана, тъй като ще трябва да се върнете пет минути по-късно, за да разбъркате отново.

Фаза на охлаждане

Докато лосионът се охлажда, той ще се сгъсти до консистенция на крем. Проверявайте го на всеки двайсетина минути, за да разбъркате внимателно.

Ако направите този лосион без консервант, той ще издържи до една седмица в хладилника. След това време невидими бактерии и гъбички ще започнат да го колонизират и това няма да е нещо, което искате да поставите на лицето си. За да го запазите по-дълго, ще трябва да добавите консервант с широк спектър. Има много налични, но този, който ще използваме днес е  под формата на прах и ще трябва да се разтвори в чаена лъжичка гореща вода, преди да се добави към лосиона. Тази стъпка ще даде живот на крема ви до осемнадесет месеца.

Ако искате да добавите незадължителното етерично масло, разбъркайте го, когато лосионът е с температура 45 ° C или по-хладен.

 

 

Настъпи моментът и да тестваме рН-то на продукта. За целта разбъркайте половин чаена лъжичка лосион в 1-2 ч.л. дестилирана вода. Потопете една от  pH хартийка в течността и след това сравнете цвета с тези на опаковката. Лосионите и кремовете за кожа трябва да съответстват на pH на кожата ви. В противен случай те могат да дразнят и да повлияят на ефективността на консервантите. Оптималното рН е между 4,5-5,5.

Можете да направите лосиона по-кисел (да намалите pH), като добавите малки количества млечна киселина или лимонена киселина, разтворени в малко количество топла, дестилирана вода. Или да го направите  по-алкален (да увеличите pH) с триетаноламин или чрез разтваряне на малко количество L-аргинин или бикарбонат (сода за хляб) във вода. Прекарайте го през сито и го добавете в лосиона. Вземете отново проба за pH и коригирайте отново, ако е необходимо.

Използвайки гумена шпатула съберете цялото количество лосион и го съхранявайте в добре затворен контейнер от тъмно стъкло. Може да започнете да го използвате веднага.

 

 

Поздрави и весело творене!

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още

Сапунът с активен въглен е любим нa хората, които искат чиста и свежа кожа. Според мнозина, той има свойството да извлича излишното масло и замърсяване от порите като по този начин  намалява разширените пори. Всъщност, той не свива порите, но чрез изтегляне на мръсотията ги прави по-слабо изразени. Ако ви е интересно как да си приготвите страхотен почистващ сапун, продължете да четете.

прочети още