Рецепта за сапунени кристали с готова база за сапун

12 март 2021
Рецепта за сапунени кристали с готова база за сапун

 

 

 

 

 

 

Кристалите имат способността да омагьосват с блясъка, формите и цветовете си. Днес ще ви представим една рецепта за сапунени кристали, приготвени с готова база за сапун "Разтопи и излей", които ще красят дома ви или ще бъдат перфектен подарък за близки и приятели. Ако ви е интересно как да постигнете този резултат, продължете да четете.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Необходими продукти:

 

-450 гр прозрачна сапунена основа

- цветна козметична мика

–козметичен брокат

–4 кръгли форми за сапун

-малка бутилка с пулверизатор, пълна с алкохол

-безопасни за кожата етерични масла ( напр. лавандула)

 

 

Първа стъпка: Нарежете сапунената основа на големи парчета с помощта на нож и дъска за рязане. Можете да разтопите нарязания сапун в директо в тенджера на котлона, на водна баня или в микровълнова фурна, като използвате топлинно безопасен съд. Загрейте сапуна, докато се разтопи и внимавайте да не го прегреете, защото това може да доведе до чупливост на сапуните ви. Оставете разтопената основа да се охлади за около една минута, след което разбъркайте до две чаени лъжички от вашето любимо етерично масло.

 

Стъпка втора: Напълнете четирите кръгли форми за сапун на около ⅓ от пълния им капацитет с бистрата и ароматизирана разтопена сапунена основа. Напръскайте повърхността формата пулвелизатор с алкохол. Това помага на слоевете да се слепят. Оставете сапуна да се охлади и да се втвърди за около пет минути - достатъчно дълго, за да образува дебел и твърд слой на  сапуна.

 

 

Стъпка трета: Добавете малка щипка цветна мика и малка щипка козметичен брокат към разтопения сапун. Може да се наложи да претопите малко сапуна, ако се е втвърдил. Просто го поставете в микровълновата фурна или на котлона, за да го затоплите отново. Разбъркайте добре цвета и блясъка, за да разбиете всички бучки. Изсипете втори слой сапун във вашите форми в същото количество, като оставите свободно пространство около 1/3 от цялата форма за последния слой и напръскайте отново с алкохол.

 

 

Стъпка четвърта: Оставете сапуните да се охладят и втвърдят още около пет минути. Отново искате да изчакате достатъчно дълго, докато се образува плътен слой. Добавете още една голяма щипка цветна мика към разтопената си основа и разбъркайте добре. Изсипете разтопения сапун във формата си, за да запълните последната ⅓ от всяка форма. Напръскайте сапуните с алкохол, за да премахнете въздушните мехурчета на повърхността. Оставете останалата сапунена основа за по-късно.

 

Стъпка пета: Оставете сапуна да се охлади за още пет минути. Когато на върха на сапуна се образува дебела „кожа“, прехвърлете напълнената форма във фризера. Охладете сапуните за около 20 минути или докато могат лесно да бъдат извадени от формата. Обърнете сапуните от формата и върху дъска за рязане. Ако сапуните не се освобождават лесно от формата, върнете ги във фризера за още 5-10 минути.

 

 

      Съвет: Ако накрая различните слоевете не се слепват и се отделят един от друг (това се случва и на най-добрите), използвайте тънък слой разтопена сапунена основа, за да ги залепите обратно на мястото им.

 

Стъпка шеста: С помощта на остър нож нарязвайте всеки сапун на парчета с ширина около 0,6 см. Това трябва да ви даде цял куп трицветни правоъгълници. Не се притеснявайте, ако вашите правоъгълници не са еднакви по форма или размер. Малките разлики във всяко парче ще направят крайния продукт още по-добър.

 

 

Стъпка седма: Издълбайте и оформете върха на всеки правоъгълник в кристална форма, като нарязвате върха под няколко различни ъгъла. Запазете парченцата от нарязаните сапуни на отделна купчина. Вашите сапуни ще изглеждат най-добре с разнообразни кристални форми, така че това е чудесно време да се объркате. Експериментирайте чрез нарязване под различни ъгли и дълбочини, но внимавайте с пръстите си!

 

 

Стъпка осма: Подгрейте останалата сапунена основа, докато тя просто се разтопи. Добавете още една щипка цветна мика и ако се чувствате нуждата от повече брокат, добавете  допълнителна щипка блясък. Разбъркайте основата, за да се смесят цветовете, след което изсипете много тънък слой сапун от 3 до 6 мм във вашата форма.

Този слой ще оформи дъното на сапуна ви и ще действа като лепило за вашите кристали. Внимателно поставете кристали върху него, докато запълните свободното пространство. Можете да използвате кристалните парчета, за да запълните празнините или да добавите височина към участъците на сапуна, където искате кристалите да изпъкват повече. Ако долният слой се охлади и втвърди, преди да приключите, просто налейте още малко количество от разтопения сапун в празните пространства. Повторете тези стъпки, за да сглобите сапуните и в останалите три форми.

 

 

Стъпка девета: Прехвърлете напълнената форма за сапун във фризера и охладете за поне 20 минути. Внимателно обърнете сапуните на чиста работна повърхност, когато са напълно втвърдени. Ако не се освобождават лесно от формата, просто ги върнете във фризера за още десетина минути.

Ако не планирате да използвате сапуните си веднага, най-добре ги увийте в херметически затворени опаковки като найлоново фолио или целофанова торбичка. Сапуните, които се приготвят с основа „Разтопи и изслей“, обикновено се изпотяват във влажна среда, така че опаковането им ще помогне да ги запазите красиви и достойни за подаряване!

Можете да направите своя версия на тези сапуни като изберете своя собствена смес от етерични масла и цветове и брокат.

 

 

Поздрави и весело сапунисване!

 

 
Рецептата и снимките са заимствани от https://abeautifulmess.com/

Как да направите обикновен лосион за лице, като използвате само няколко съставки, включително масло, вода, емулгиращ восък и етерични масла за аромат? Нещата, които всички ние искаме от един обикновен крем за лице са хидратиращи свойства , полезни за кожата масла, прекрасен аромат и кремообразно усещане. Много от нас имат любима марка кремове, но както знаете, грижата за кожата може да струва доста, особено с течение на времето. Удивително е, че е доста лесно да създадете свой собствен крем с малко и естествени съставки и за много по- малко пари. Активното време за приготвяне на тази рецепта за крем за лице е само около час и освен термометър и ленти за pH, няма да имате нужда от друго специализирано оборудване. Крайният продукт е достатъчно богат крем, който действа много добре на нормална до суха кожа. Ако ви е интересно как да си я приготвите, продължете да четете.

прочети още

Старомодният сапун с натриева основа и масла е чудесен за къпане на тялото и косата, както и за пране на дрехи. Единственият му аромат е чистата миризма на сапун. Процесът на приготвяне на сапун, който използваме, създава овлажняващ продукт, със стабилна и дълготрайна пяна. Ако ви е интересно как да си го приготвите продължавайте да четете.

прочети още